Фандъкова разкри какво ще се случи с шефа на IV-а градска болница, който вбеси страната

йорданка фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова няма да иска оставката на директора на Четвърта градска болница в София доц. Аркадий Иванов.

В края на миналата седмица здравният министър проф. Костадин Ангелов поиска той да бъде отстранен, след като в лечебното заведение имаше случай на забавяне на приемане на пациент с коронавирус. Вътрешната проверка в лечебното заведение е показала, че е забавен прием на пациента с един час и шест минути.

„Получих писмените обяснения на доц. Иванов, както и цялата документация от проверката. Свалени са записите от камерите по минути. Снети са и обяснения от всички участвали в забавянето при приема на пациента с коронавирус. Забавянето и престоя на линейката според записите е 66 минути, което не е по правилата. Четвърта градска болница има алгоритъм за прием на пациенти, с който е запознат целият персонал. Има пропуски при спазването на тези правила“, заяви Фандъкова.

По думите ѝ първото забавяне е над 30 минути до идването на дежурния лекар. Това е много сериозно закъснение. Второто забавяне е заради разговорите между дежурния лекар и началника на отделението, както и със спешния медик.

„Вместо да се действа, времето е минало в разговори. Това е недопустимо! Но смятам, че в този момент имаме нужда от подреждане на системата, от изчистване на проблемите и пропуските. Имаме нужда от всеки един лекар, медицинска сестра и санитар. А те се нуждаят от ясни правила в тази ситуация. Не смятам, че е време за оставки. Трябва да се подобри организацията и работата и ще следя лично за това“, категорична е  Фандъкова.

Кметът на София подчерта, че решението ѝ не е емоционално, а е разумно в ситуация на пандемия и остра нужда от лекари в този момент.

Тя е разговаряла вчера с министъра на здравеопазването за създаването на по-добра организация и алгоритъм за пациенти, които пристигат в болниците самостоятелно, но не са за хоспитализация, пише „24 часа“. „Това е един луфт, който би натоварил системата – ако отвън влезе пациент, той ще бъде прегледан в изолатора, ако се окаже, че е с коронавирус, но не е за хоспитализация, би следвало да се обадят на „Спешна помощ“, за да го върнат у дома, а това ще затрудни много системата. Говорим за тези проблеми с министъра, търсим решение и с директора на „Спешна помощ“, с когото разговарях тази сутрин“, добави Фандъкова.

Тя заяви още, че при 8 места за пациенти с коронавирус в Четвърта градска болница вече са приети 14 души. В София новите заразени за изминалото денонощие са 979 души, а хоспитализираните са 694 – с 42-ма повече от предишния ден. Фандъкова увери, че все още има места в общинските болници за пациенти, които се нуждаят от лечение.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ