Скандално! Костя Копейкин и „Възраждане“ отиват на съд! Крали са лични данни…

възраждане, костадин костадинов

На 30 ноември, в Софийски градски съд стартира делото за заличаването на партия „Възраждане“. Производството е по реда на чл. 40, ал. 1, т. 1 от Закона за политическите партии, а именно за разпускане на Политическа партия „Възраждане“, поради извършване на дейност, нарушаваща системно изискванията на ЗПП.

В конкретния случай, става дума за установена след извършено разследване крещяща незаконосъобразност при учредяването и образуването на партията на Копейкин.

Според закона за политическите партии, за да се учреди един политически субект, е необходимо да бъде проведено учредително събрание, с минимум 500 души – учредители.

От разследването срещу „Възраждане“ е установено, че от 580 декларирани учредители през 2014 г. при регистрацията на партията – 86 души са били в чужбина и не са се намирали на територията на България, 120 души са заявили, че никога през живота си не са стъпвали в град Плиска, където е било проведено учредителното събрание, 87 лица, изобщо не са попълвани декларации за индивидуално членство по закона за политическите партии, а други 108, са заявили, че подписите в учредителните списъци въобще не са техни.

За капак на всичко, двама от уж присъствалите на учредяването на Възраждане, са се оказали починали над два месеца преди самото събрание. Така се оказва, че от 580 учредители, които Копейкин е подал по делото за регистрацията на партийката му, над 400 от тях изобщо не са присъствали на учредителното събрание.

Този факт, поставя два сериозни въпроса:

Първият е, че варненския пишман-политик, няма абсолютно никакви скрупули да съставя документи с невярно съдържание и да лъже не само съда, но и други институции, както ще стане ясно след малко.

Вторият, е по-сериозен. В него се пита, откъде Костадинов-Копейкин има достъп до личните данни на стотици, може би дори хиляди български граждани, които употребява за собствени користни цели.

В началото на тази година, Административен съд – София град, постановява решение по дело № 3491 по описа за 2019 г., с което се потвърждава наложена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) глоба в размер на 10 000 лева срещу Политическа партия „Възраждане“ по повод подадени жалби срещу нея за кражба и злоупотреба с лични данни на граждани, при регистрацията на партията в ЦИК през 2017 г.

Фактологията е следната – след изборите през 2017 г., двама български граждани с имена Елена Пенина и Бойко Манов сезират КЗЛД, заради това, че при проверка в сайта на ЦИК са намерили имената си в подписката на партия „Възраждане“ за регистрацията в Централната избирателна комисия за участие в предсрочните парламентарни избори, провели се на 26.03.2017 г. КЗЛД започва дълго и сериозно административно производство, в рамките на което са проведени и графологични експертизи в Института по криминология и криминалистика на МВР, които категорично потвърждават, че подписите на двете оплакали се лица са фалшиви и не са положени от тях. На тази база, и след проведени две заседания пред КЗЛД, комисията налага административна глоба в размер на 10 000 лева, която партия „Възраждане“ обжалва пред съда. Наложената глоба е само за единия от двата случая – този на Бойко Манов, тъй като малко преди да приключи административното производство пред КЗЛД, Елена Пенина умира.

На 15.01.2020 г. Административен съд – София град потвърждава наложената от КЗЛД с наказателното постановление глоба на ПП „Възраждане“.

Обективният наблюдател, веднага би си задал следния въпрос – производството касае само два случая на откраднати лични данни от страна на Копейкин и Възраждане, но това е само защото подадените сигнали са толкова на брой. Ами, ако е злоупотребено с данните на повече български граждани!?

През 2017 г., Възраждане внася в ЦИК списък с над 4 800 души, които подкрепят регистрацията й за изборите. Числото на подкрепилите я граждани е внушително, имайки предвид факта, че по онова време това е една малка и слабоизвестна регионална варненска партийка. Бройката на уж подкрепилите я граждани, значително надвишава това на далеч по-големи партии от нея, включително и такива, които по това време са парламентарно представени. Дали и за регистрацията на изборите през 2017 г., на които печели държавната субсидия, за която в момента е разследван, Копейкин също не е използвал данните на нищо неподозиращи хора. За двама от тях, това вече е установено със съдебно решение.

Друг интересен момент от политическото ментарджийство на Костя Копейкин е от година по-късно. През 2018 г., Възраждане обяви, че започва подписка, целяща предизвикването на референдум срещу приемането на еврото в България. Малко преди да изтече законоустановения тримесечен срок за събирането на минимум 200 000 хиляди подписа, за да може искането за допитването да се разгледа в парламента, Копейкин и шайката му се събраха пред сградата на Народното събрание и обявиха, че са събрали над 211 000 хиляди подписа на български граждани. Въпреки това, така и не внесоха подписката за разглеждане… На пръв поглед странен ход, но само ако не знаеш, че по закон, след като внесеш в Народното събрание подписка за предизвикване на референдум, по какъвто и да било въпрос, същата отива първо в служба ГРАО за проверка на валидността на подписите. Изглежда именно това са разбрали Копейкин и шайката му, макар и със закъснение. Поради, което и са се въздържали от внасянето й.

Може би прокуратурата трябва да се заинтересува и от тези два случая, с цел установяване на евентуално престъпно посегателство от страна на Копейкин и партията му върху големи масиви с лични данни на български граждани, с които е било злоупотребено поне няколко пъти в последните четири години.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ