Захариева за Северна Македония: Правителството ни не може да продължава да търпи антибългаризма

Екатерина Захариева

Държавите от Европейския съюз трябва да решат дали одобряват предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания. Темата ще бъде сред обсъжданите на днешната среща на Съвета по общи въпроси, която ще се проведе онлайн.

Очаква се България да обяви вето на рамката за Скопие. Темата коментира пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева:

„Днешният съвет за Северна Македония няма да вземе решение, защото няма да е присъствен. На този етап България не може да подкрепи преговорната рамка за съседката ни“, разкри министърът.

„В Северна Македония циркулира много невярна информация. Не днес ще започне пътят на съседката ни за Европейския съюз“, каза още Захариева.

„Категорично няма да приемем македонско малцинство в страната ни“, съобщи външният министър.

„Въпросите между двете страни са трудно обясними в ЕС. Дипломацията ни не може да си позволи черна политика спрямо съседна държава, каквато се води в Северна Македония“, коментира Екатерина Захариева.

„Имаме дълъг списък с документи, които съседката ни е подписвала, а после не е изпълнявала. Няма как за пореден път да дадем шанс и кредит на доверие“, допълни още тя.

„Правителството ни не може да продължава да търпи антибългаризма, който достигна огромни нива в последните дни“, категорична бе Захариева.

„Те много разчитаха, че някой ще извие ръцете на България, за да се съгласим без компромис на всичко“, разкри министърът на външните работи.

Екатерина Захариева разкри и проблем във вътрешната политика на страната ни. Вицепремиерът коментира, че президентът Румен Радев бави с месеци решенията за новите ни дипломати в редица страни. Тя съобщи, че в процес на преговори с държавния глава е сменила няколко предложения, но на други е държала много заради професионалния им опит.

„Предложих бившия външен министър Даниел Митев за дипломат в Румъния. Няма държава, която да откаже подобно предложение и това е чест. Радев обаче го направи“, заяви министърът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ