Д-р Марков от Оксфорд: Идват най-тежките дни за България!

Д-р Петър Марков

ПСР тестът и антигенният тест не са едно и също нещо. Антигенният тест не е толкова чувствителен, колкото ПСР тестът. Това заяви пред Би Ти Ви епидемиологът от Оксфордския университет д-р Петър Марков, който в момента се намира в Милано.

По думите му е по-лесно е да се направят два антигенни теста за няколко дни, отколкото да се правят ПСР тестове

Той уточни, че ПСР тестът е по-чувствителен от антигенния тест.

„Препоръчвам да има някакви субсидии за антигенните тестове и те да са на възможно най-ниска цена. Колкото повече тестове се правят, толкова по-ясна става картината какво се случва сред нас“, категоричен е епидемиологът.

„Много хора се разболяват тежко, много хора умират. От няколко седмици тук има много строги мерки – маските се носят навсякъде и това се спазва много стриктно. Забранено е излизането от собственото населено място. Повечето хора, които могат, работят от вкъщи“, коментира д-р Марков на въпрос за ситуацията в Милано.

„Не мисля, че има някаква промяна с коронавируса. Той продължава да е все толкова заразен и патогенен“, обясни експертът.

Според него ваксинацията е ключов инструмент за спиране на епидемията.

„Очаквам броят на тежко болните да продължава да расте през следващите една-две седмици“, направи мрачна прогноза д-р Марков и заключи, че здравната система у нас е на ръба на възможностите, което ще се отрази в лекуването на пациенти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ