Проф. Марияна Стойчева: Не издържаме, а пандемията ще се вихри поне година

Проф. Марияна Стойчева

Не очаквайте 5-звезден лукс в пловдивската инфикциозна клиника – борим се за човешки животи! Няма ВИП-ове, въпросът е да оживее пациентът. Не очакваме да бъдем по-добре. Нужна е мобилизация и военно положение, защото активността на пандемията ще продължи още година – година и половина.

Това заяви шефката на катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в Пловдив проф. Марияна Стойчева. Тя участва в брифинга на ръководството на УМБАЛ „Св. Георги“ относно починалите двама пациенти на стълбите.

„Не издържаме – и физически, и психически, и емоционално. Ние също сме хора“, каза проф. Стойчева. Тя обясни, че единият от починалите е бил с хронична бъбречна недостатъчност. „Това са високорискови пациенти, които трябва да поддържат своето диализно лечение. Ние приемаме болни според протокола на здравното министерство. Това са хора с пневмонии и дихателна недостатъчност“, обясни още инфекционистката.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ