Дариткова разкри ще има ли локдаун за държавата и удари БСП: Влизат в пленарна зала само за надницата

Даниела Дариткова

Здравната система наистина работи в режим на много високи обороти. Разбира се, трагично изглеждаха днес нещата от Пловдив, но в същото време моите колеги работят денонощно и спасяват хиляди хора и заслужават уважението и респекта от началото на кризата. Хората трябва да са максимално мобилизирани да спазват мерките, а моите колеги трябва да знаят, че няма как да се справим, ако всеки не поеме своята отговорност – от общопрактикуващите лекари до реанимационните отделения.

Това заяви пред Би Ти Ви лидерът на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

„Коя система на Европа беше подготвена за тази криза? Ковид кризата се оказа предизвикателство не само към нас, но и към далеч по-финансирани и стабилни здравни системи“, допълни тя.

Дариткова изтъкна, че не е сега моментът да се говори за реформи. „Това, което не е изпълнено, е липсата на единна информационна здравна система – как пациентите да получават електронни направления, как да се консултират, как да не се самолекуват. Ето за това, признавам, имаме вина. Признавам го с цялата отговорност на поста, който заемам. Не успяхме да се справим с единната информационна здравна система и едва ли ще успеем в рамките на мандата“, отбеляза Дариткова.

Тя поясни, че по предложение на ГЕРБ в специализираните болници трябва да се откриват ковид легла само за пациентите, които са с профила на заболяването. Това предложение предстои да бъде гласувано. „Трябва да е ясно какви са индикациите за хоспитализация. Защото не всеки пациент с ковид, даже и с пневмония се налага да постъпи в лечебно заведение. Ако всички в системата се ангажират с тези пациенти и тяхното проследяване, болничната помощ няма да е толкова натоварена“.

„Областните управители, които са и председатели на Регионалните оперативни щабове, ще могат да предприемат мерки, които са полезни за съответния регион.

Дариткова бе категорична и отговори директно на отричащите задължителните маски, че няма нито едно доказателство, че носенето на маска променя кислородния състав на кръвта.

Тя остро разкритикува колегите си от опозицията и БСП, че влизат в пленарна зала само, за да си осигурят надницата. „Така или иначе ние решихме да заседаваме онлайн. Народният представител с появата си на екрана на събранието може да удостовери, че участва в кворума или гласуването. Това е вариант, който е допустим в рамките на извънредната епидемична обстановка, защото Народното събрание трябва да работи. Имаме да приемаме бюджет“, заяви Дариткова.

„Още когато въведохме противоепидемичните мерки, записахме заболяването COVID-19 заедно с чумата, холерата, дифтерита и пр. Още тогава имаше известни съмнения за това дали като противоепидемична мярка срещу ковид да се предприема болнично лечение. Получи се възможност за недостатъчно тълкуване – дали се налага болнично лечение или изолация. Имаше възражения от Здравен контрол, а аз съм убедена, че при пациенти, лекуващи се от ковид вкъщи, не е задължително болничното лечение“, коментира Дариткова.

Запитана какво трябва да се случи, за да се стигне до локдаун, тя заяви: „Аз смятам, че доста динамично се обсъжда ситуацията в страната и се следи, така че да може да се реагира своевременно“. Дариткова отбеляза, че първоначалните мерки са били добри, но в момента, когато има дифузно разпространение на вируса, те не са подходящи. „Засега виждаме, че имаме достатъчно възможности за болнично лечение на пациентите, които се нуждаят от това и няма нужда от крайни мерки“, заяви тя.

„Личната ангажираност на всеки е важна – дистанция, дезинфекция и хигиена. Носенето на маски не предпазва напълно от вируса, но значително ограничава вирусното натоварване. От друга страна наистина трябва да сме много гъвкави с мерките. Важна е отговорността на всеки. Ще постигнем успех в справянето с кризата“, категорична бе Даниела Дариткова.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ