Каракачанов: Предоставили сме близо 70 милиона лева на здравеопазването за борба с К-19

Красимир КаЯракачанов

Към момента не се налага отлагане по който и да е от модернизационните проекти за ново въоръжение, каза пред журналисти във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов след тържественото отбелязване при спазване на противоепидемичните мерки на 142-рата годишнина на НВУ „Васил Левски“.

„Към момента от нашия бюджет близо 70 милиона лева сме предоставили на здравеопазването за борба с COVID-19. Но има разходи, от които може да се откажеш, и разходи, които не трябва да спираш, и проектите за модернизация са такива“ – подчерта той.

На въпрос за новите противоепидемични мерки министър Каракачанов коментира, че от две седмици курсантите във висшите военни училища са под карантина, за да бъде запазено здравето им в условията на пандемия.

Като министър на отбраната, аз се съобразявам с препоръките, които дава главният лекар на въоръжените сили – началникът на Военномедицинската академия генерал-майор Мутафчийски“, подчерта той.

По думите му трябва да се доверим на медицинските специалисти и на хората, които всеки ден се борят с този проблем.

„Министърът на здравеопазването и лекарите на големите болници препоръчаха новите мерки. Трябва да се доверим на професионалистите, а не на политиците или на слуховете в интернет“, посочи той.

Според Каракачанов няма необходимост от военнополева болница в този момент, тъй като проблемът не е недостиг на легла, а с квалифициран медицински персонал. Обществото трябва да е наясно, че трябва да бъдем солидарни.

По тази причина от седмици в системата на Министерството на отбраната военнослужещи, преболедували COVID-19 и успешно излекувани, бяха призовани да даряват кръвна плазма и те го правят с ясното съзнание, че могат да помогнат.

Наред с това около 40 души от военните формирования, преминали курсове за бойни санитари, помагат в петте военни болници и тази дейност ще продължи на смени, посочи още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ