Доц. Кунчев обясни кога и къде започва ваксинирането срещу COVID-19

Доц. Ангел Кунчев

Беше разработен генеричен план, който касае всички възможни пандемии, които ни очакват в бъдеще. Ако се появи конкретен агент, отчитайки всички негови специфики, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки един поотделно. Нашият опит е дългогодишен с грипа и знаем как протича една грипна епидемия или пандемия. Това заяви на брифинг в Министерски съвет националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

,,Защо е полезно да има такъв план? Защото дава основните насоки и точки как да прекъснем епидемичния процес и да осигурим навреме ваксини, както това се случва с COVID-19 с помощта на международните организации като Европейската комисия“, обясни доц. Кунчев.

Рано или късно, дай Боже до края на годината, но със сигурност след Нова година ще започнем имунизация срещу COVID-19. Ще има хора, които ще казват, че не вярват на тези ваксини и не искат да се имунизират. Тогава какъв ефект да търсим върху общественото здраве? Има ясни правила в епидемиологията, че ако не се имунизира 60-70% от населението, не се опазва общественото здраве, а само този индивид, който е имунизиран. Идеята на този план е, ако скоро се срещнем с други причинители, да има ясен план за действие. Няма гаранция с какво ще се сблъскваме. Затова политиката на всяка страна и на общностите като ЕС е да изграждат такава генерична готовност, за да имат възможност да реагират навреме при всяка една нова заплаха, поясни още здравният инспектор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ