Великият Илия Чубриков умря обиден на Румен Радев

Румен Радев

На 85-годишна възраст си отиде днес великият българин Илия Чубриков. Той е легенда в автомобилния спорт, спечелил редица национални и международни състезания.

Чубриков напусна този свят огорчен, след като по-рано през годината администрацията на президента Румен Радев сътвори огромен граф и отказа да му връчи орден „Стара планина“.

След като навърши 85 години на 8 януари, правителството предложи великия автомобилен състезател за най-високото държавно отличие, но Радев и администрацията му отхвърлиха това предложение без особени аргументи.

Решението на „Дондуков“ 2 огорчи сериозно Илия Чубриков както и колегите му в автомобилния спорт, тъй като той е един от най-великите български пилоти в цялата история на автомобилизма в България. Това обаче не е единствената му заслуга към родината. Заради него у нас идва френският концерн “Рено” и започваме да правим автомобили. Отделно и още един куп високотехнологични фирми, и то в ерата на социализма, когато се водеше студената война.

В дългогодишната си кариера Чубриков има много победи както в националния рали шампионат, така и престижни класирания в международни състезания.

Победител в тежкото Рали Руска зима (1974)

Трикратен победител в Рали Вида (1971, 1976 и 1983)

Трикратен в Рали Хеброс (1976, 1977 и 1983)

Двукратен в Рали Стари столици (1972 и 1973)

Победител в Рали Сливен (1977)

Трикратен победител в Рали Истанбул (1978, 1981, 1983).

Макар и Илия Чубриков да е заслужил да получи орден „Стара планина“, непонятното решение на Румен Радев и администрацията му белязаха последните месеци от живота на великия автомобилен състезател.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ