Недялко Недялков: Странно е, че Радев отдава почит само на борците против „фашизма“

Румен Радев

От профила във Фейсбук на журналиста Недялко Недялков

Обичам поета Вапцаров, въпреки че е комунист. В таланта няма идеология.

Не приемам обаче думите на президента Радев пред паметника на поета днес:

„Той е символ на една свята кауза…Трябва да отдаваме почит на борците против фашизма…“

Преди всичко е странно, че Радев отдава почит само на борците против „фашизма“. (Ако изобщо можем да говорим за фашизъм в България, а не за авторитарни практики. Но това е отделен разговор, който 30 години вече не успява да приключи…)

Не съм го видял да поднася венци пред мемориала на страдалците от комунистическите концлагери, не съм чул да изказва съболезнования за жертвите от Народния съд или атентата в „Света Неделя“.

И това е системно и тенденциозно поведение – вече пет години. Фашизъм е имало, но червена инквизиция – не.

Ясно, че е номинация на комунистическата партия, но все пак по Конституция е призван да бъде президент на всички българи и да олицетворява единството на нацията. Което той, разбира се, не прави и това е ноторно известно.

Ако почиташ Вапцаров, трябва да почетеш и Райко Алексиев. Така повеляват хуманността и историческата правда. Иначе изглеждаш жалък в пристрастията си, малоформатен, провинциален.

Особено дразнеща е и помпозната лексика, оценъчното „свята кауза“.

Коя е „святата кауза“ на Вапцаров, според президента? Бих искал да поясни. Ако говори за каузата му в литературата, за естетическия му принос в българската поезия – тогава да! Приемам и разбирам.

Но ако говори за терористичната му антидържавна дейност, финансирана от сталинския режим, тогава не мога да приема и да проумея.

Иди и поднеси цветя на ПОЕТА И ТВОРЕЦА, създал любими лирични строфи, не на АНТИФАШИСТА. Преклони се пред таланта му. Не продуцирай архаични и морално дискредитирани клишета за „свята кауза“ и „борба срещу фашизма“, сякаш извадени от учебниците по история на Александър Фол.

Подобно поведение е илюстративно за мисленето на държавния глава, застинало нейде в късния живковизъм. И показателно какво ще се случи, какви ценности и идеи ще бъдат лансирани за общодържавни и на какъв ревизионизъм ще бъдат подложени достиженията на демократичния ни преход, ако успее да овладее изпълнителната власт.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ