Каракачанов: Явно искаме Скопие да е член на ЕС повече от самите македонци

Красимир Каракачанов

„Писал съм мотивите на тогавашния президент Жельо Желев защо България трябва да признае Македония за независима държава – за да спрем страданията на нашите сънародници там в една гражданска война. Но 30 години не съм се уморил да повтарям, че добрите отношения между България и Македония не могат да бъдат за сметка на българската идентичност и достойнство, за сметка на онези българи в Македония, които наричат себе си българи и които не желаят да се съгласят с коминтерново-комунистическата теза за македонска нация“.

Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви.

„Много рядко големите държави се съобразяват с интересите на по-малките, не може няколко от европейските държави, наши партньори, да искат държава членка да се откаже от своя национален интерес в полза на страна кандидат член. Такъв парадокс няма никъде по света. Едно от условията да бъдеш член на ЕС е да бъдат преодолени нерешените проблеми със съседите. Ние точно това искаме. Явно България иска повече Македония да е член на ЕС от самите македонци“, допълни той.

„Как може да поискаш промяна на позиция, която защитава българския национален интерес“, учуди се той на някои призиви на евродепутати и интелектуалци за преразглеждане на позицията ни.

„България не купува ново въоръжение, за да напада някого. Това, че сме сключили договор за два многофункционални патрулни кораба в Черно море не е с цел да нападаме Русия, защото на тях няма да има такова оръжие. Същото се отнася и до изтребителите. Затова намирам изказването на тази симпатична дама госпожа Захарова за неотговарящо на истината. Българската армия се превъоръжава, защото така трябва, за да изпълнява своите задължения. Ние не разполагаме ядрени оръжия на територията на България, не правим бази на чужди държави в България, не разполагаме и противоракетен щит, какъвто правят в Румъния, Полша и други държави. Ние модернизираме нашата собствена армия, не разполагаме чужди войски, не вкарваме чуждо въоръжение, за да атакуваме някой, а модернизираме собствената си армия, за да защитава нашата собствена държава“, категоричен бе Каракачанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ