Проф. Михаил Константинов: Радев се държи като по Оруел! Ще призова да не се гласува, ако смъртността е висока

Проф. Михаил Константинов

Президентът Румен Радев намекна, че възнамерява да подпише указ предстоящите редовни парламентарни избори да се проведат на 28 март догодина. Разпространението на COVID-19 продължава с пълна сила и няма никакви гаранции, че пандемията ще затихне дотогава.

Проф. Михаил Константинов изрази мнение по темата: 

– Проф. Константинов, президентът Радев като че ли фиксира датата 28 март за редовните парламентарни избори. Според вас не е ли рисковано да се проведат тогава с оглед на пандемията с COVID-19?

– От Конституционна гледна точка тази дата си е съвсем нормална. Точно за нея се говори от началото на годината. Друго, което мога да констатирам, е че изведнъж неусетно и без предупреждение вече не говори за предсрочни избори. Тази тема изведнъж се премахна. До вчера се казваше: „Дайте предсрочни избори“, а сега заявяваме, че няма да има такива, защото 28 март е дата за редовни избори. Това е много характерно за българските политици – вчера говорят едно, днес съвършено друго, все едно, че не са същите хора.  Казвам го не само за този случай, а изобщо. Аз съм математик и такова нещо от чисто логическа гледна точка ме дразни. Не може да се говори по този начин. Видяхме вече държави, които правят избори. За съжаление опитът не е много добър. Френският от 15 март е трагичен. Имаше опит в Република Северна Македония. През последните дни гласуваха и в Румъния. Могат да се правят избори, но трябва да проучим чуждестранния опит, за да вземем най-доброто от него.

– Ще ви върна към това, че Радев и протестиращите искаха предсрочни избори, а сега е на път да се насрочи датата, която може да се каже, че е по Конституция.  На какво отдавате тоталната промяна?

– Аз констатирам, че това е промяна на 180 градуса в политиката, без всякакъв коментар става това от тяхна страна. До вчера казваш, че нещо е „А“, а днеска викаш, че не е „А“. Дайте да видим какво ще се случи. Кажи, че си променил стратегията … Това е точно като в романа от 1984 година на великия Джордж Оруел. До вчера миналото значеше нещо, а от днес заживяваме в друг свят. Предишният свят го няма, вече сме съобщили за друг. Забележително е как не само българските, но и световните политици шикалкавят и говорят глупости. Просто се забавлявам с тях.

– Мисля, че по Конституция изборите могат да се отложат с два месеца. Но каква е гаранцията, че  дотогава пандемията ще е отшумяла, каква дата според вас е по-удобна, ако може изобщо да се каже така?

– Българската Конституция е леко сбъркана по отношение на провеждането на редовни избори, защото тя допуска 50-месечен цикъл, който сме го играли през 2001 година. Тогава те трябваше да бъдат през април, а се състояха през месец юни. Царят дойде на 6 април със знаменитото си изказване за 800-те дни и ако изборите бяха насрочени през април, той изобщо нямаше да може да участва, камо ли да спечели така убедително.  По онова време искаха да го откачат от президентската писта и го пуснаха по парламентарната, като мислеха, че ще го победят.  Тогава се промени и съдбата на държавата, не казвам за хубаво или за лошо.  Така се направи опит за въпросния 50-месечен цикъл, който се случи. При него последните два месеца от управлението вече са без парламент. Българите трябва да го имат това в предвид. Парламентът ще бъде разпуснат на 26 март догодина, ако няма друго извънредно положение – война, тежки природни бедствия и т.н. Изборите биха могли да бъдат и на 23 май, която е последната възможна. Но при този случай ще станем свидетели на управление без парламент в продължение на 2 месеца. Може би това изкуши навремето Съюза на Демократичните сили да поуправляват малко при подобна ситуация. Направиха го, но се стигна до пълен провал.

– Сега удачен ли  е подобен вариант, според вас?

– Не знам какви ще бъдат условията за живот в България след 4 или 6 месеца. Само Господ знае. Но беше добре да се прояви гъвкавост. Трябваше да се изчака и да се види как ще се развият нещата. Вярно е, че изборите още не са насрочени. Няма подписан указ. Имайки предвид как българските политици си менят позициите, спокойно утре може да чуем съвършено различна позиция. Другото, което видяхме е, че за първи път или един от малкото случаи, в които избори се насрочват без консултации с политическите сили.

– Кого визирате, че трябваше да ги събере – президента ли?

– Не искам да споменавам имена на хора, които в момента не присъстват. Не говоря за хората зад гърба им. Казвам го по принцип, след като не видяхме да се прави този път. Това не се отнася само за този президент, а за който и да било. Такива важни неща се съгласуват. Най-малкото, за да не те обвинят в надменност и пренебрегване на обществените настроения. Това е както се казва „вържи си гащите“.

– Какви са очакванията ви за избирателната активност, независимо кога ще се проведат парламентарните избори?

– Мога само да кажа какво се случи в Румъния – най –ниската избирателна активност от демократичните промени.  Тя беше около 1/3. Това за български условия означава около 2 милиона гласували. Между другото два пъти в българската история са гласували 2 милиона души. Става въпрос за Европейските избори, където традиционно интересът е нисък. Така че тук една активност от порядъка на абсолютни числа от порядъка на 2 -2,5 милиона души. Но не е важна активността, а животът на хората. Освен това трябва да осигурим и конституционно право на всеки български гражданин да гласува. Това е много трудна задача, върху която изобщо не се мисли. Проблемът е съобщен, но не чух едно разумно решение. Например, какво правим със секциите в болниците при тази ситуация. Друг път се прави една нормална секция и няма проблем.  Сега как ще се направят секции за гласуване в Ковид-отделения? Кои ще бъдат членове на Секционната избирателна комисия? Какво ще се прави с карантинираните? Дайте да се опитаме да решим проблема. Аз даже предложих и една екзотична идея преди време. Има много хора в България, десетки хиляди вече, които скоро ще бъдат стотици хиляди, преболедували вируса. Те вече няма да се заразят в близките няколко месеца. Нека такива хора да бъдат включени в такива комисии, например в подвижни за карантинирани.  За 80 мил. души заразени по света, засега има не повече от 30-40 случаи на повторно заразяване.  За съжаление никой не мисли как да се случат нещата.

– Като цяло нашето население не спазва много противоепидемичните мерки, но няма да се изненадат, ако в деня на изборите се хората се оправдаят точно с това – да няма струпвания на едно място…

-Всеки си решава за себе си дали да гласува или не. Защо тук с лека ръка българските депутати отхвърлиха идеята да се гласува два дни.

– Точно това смятах да ви питам.

– В Северна Македония гласуваха 3 дни, в Чехия гласуват 2 дни. Да не са по-тъпи от нас. Да направят зелен коридор през първия ден за гласуване на хора над 60 или 65 години, а след това да пуснат младите. Какво сме щели да правим в двата дни между изборите!? Ще се заключат секции и отвън ще се сложи един полицай да пази и готово. Как се пазят сега изборните книжа предизборния ден – стои един полицай и пази.

– Вече са ясни фирмите ,които са подали заявления до ЦИК за доставка на машини за гласуване.  Какво е мнението ви за очакваното машинно гласуване при тази пандемична ситуация?

– Едната от фирмите съм я чувал, другите не ги знам. Но не е важно само да заявиш, че ще участваш, а да се види каква ти е офертата.  Тях още не сме ги видели.  Ще отбележа, че тези машини, когато са проектирани преди много години, те не са нови – тогава не е имало пандемия. Искам да кажа, че не се мислило какво се прави при подобно положение. Например, ще се дезинфекцират екраните ли и т.н. Аз препоръчвам на ЦИК, когато провежда този конкурс да обърне особено внимание на медицинските гаранции, давани от кандидатите – как ще се осигури медицинска безопасност по време на гласуване.  Това е въпрос от фундаментална важност. Да речем, че тази машина могат да гласуват 200 души.  Представете си, че първият дал своя вот е силно заразен, без да го знае.  Той пипа екрана, който след това става смъртоносен.  Продължават след него да го пипат следващите. Как ще се контролира, че току що гласувалият няма да си пипне устата или окото.  Това няма как да се гарантира. Когато французите направиха избори на 15 март заразиха десетки хиляди граждани и хиляди от тях умряха. Ако видите графиката на смъртността, тя е ужасяваща. Две седмици след изборите имаше пик на смъртността – 3 пъти, 4 пъти, че дори може и 10 пъти да се е увеличила.  Беше ужасяващо. Вторият тур го отмениха. Не  е важно да отмениш втория тур, когато избиеш хората на първия. Ето да вземат чуждия опит. Вижте къде са се опарили, за да се поучим от техния опит. Просто цари някаква безотговорност в тази държава и не отиваме на добре.

– Като за финал какъв е призивът ви, независимо кога точно в крайна сметка ще се проведат изборите?

– Най-важното е да се вземат всички възможни мерки за запазване на живота и здравето на хората. Няма върнат живот, умрял човек не се връща . Всичко друго може да се промени. Пари се губят, пари се печелят. Ние рискуваме да избием маса хора.  Просто ще ги убием.  Пак ще кажа, че трябваше да се прояви гъвкавост и да се изчака как ще се развие този процес. Ако утре умрат 1000 души, какво правим? Сега умират по 200, което е ужасяващо число.  Ако така продължават нещата и има избори, аз ще призова да не се гласува, защото ако умрат хората, как ще ги върнем!? Нека да си седнат на задниците нашите политици и да решат проблема.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ