Захариева към Скопие: Спрете с антибългарската риторика!

Екатерина Захариева

България възприема назначението на г-н Бучковски като стъпка в правилната посока от страна на Скопие. Потвърждавам готовността на българската страна за продължаване на разговорите за намиране на верните решения в двустранните ни отношения със Северна Македония.

Това каза на брифинг министърът на външните работи Екатерина Захариева, след като се срещна със специалния представител на Република Северна Македония (РСМ) за България професор Владо Бучковски, бивш премиер на СРМ, в първия ден от неговото посещение в нашата страна.

„Неправилно нашата позиция се нарича вето. Това е неодобрение на преговорната рамка. Факт е, че се намираме в деликатен момент от нашите взаимоотношения. От година и половина алармираме нашите съседи за няколко неща – едностранното блокиране и спиране на работата на историческата комисия, създаване на административни пречки пред българския бизнес в Северна Македония, твърденията, че в България има македонско малцинство“, разкри тя.

„Все пак показахме, че можем да работим конструктивно. Това стана по време на Берлинския процес. Искам да продължим в тази посока и веднъж за винаги да се спрат манипулативните твърдения, че България е наложила вето, че заради нас и Албания няма да влезе в ЕС, че оспорваме на някого да се самоопределя. Днес отново подаваме ръка на Северна Македония и искаме да развиваме отношения базирани на доверието. Трябва да намерим начин да свършим заедно това, което остава да се свърши“, обяви Захариева.

„Ако искаш да бъдеш член на едно семейство, трябва да бъдеш приятел с всички в това семейство, а не да се опитваш непрекъснато да дискредитираш някой от това семейство. Цялото българско правителство иска да работи заедно със Северна Македония и тя да стане член на голямото европейско семейство. Северна Македония ясно трябва да разбере, че разпространяването на неверни твърдения не е подхода към членството в ЕС. Трябва да започнем да изграждаме доверие. Трябва повече да си говорим един с друг и по-малко чрез медиите. За нас вече само думи не са достатъчни – трябват и дела. В Северна Македония изграждат новата си национална самоличност единствено на антибългарска риторика. Там избори се печелят само с антибългарски тези и говорене. Това няма как да продължи. Призивът ми е да се спре използването на историческата комисия за политически цели. Ние единствено искаме да се спазва договора за добросъседство. И днес получаваме сигнали от граждани с българско самосъзнание, които се страхуват за живота си, защото има опити за саморазправа с тях. Трябва да намалим емоциите и да започнем едни нормални и конструктивни преговори“, завърши Екатерина Захариева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ