Парламентарните избори ще бъдат в два дни?

Проф. Михаил Константинов

Провеждането на избори е голямо предизвикателство в условията на пандемия. Например, в чужбина обикновено гласуват около 150 000 български граждани – какво правим с тях, как организираме сътрудничество с местните власти? Това попита пред БНТ математикът проф. Михаил Константинов.

„Сериозно трябва да се обмисли дали изборите да не се проведат в два дни или ако са в един, хората да се разделят на потоци. Трябва на експертно ниво, а после на политическо да решим тези въпроси. В това трябва да има и представители на щаба“, категоричен е проф. Константинов.

Той коментира и въпроса за машинното гласуване.

Тези машини са за избори в нормална обстановка, трябва да се помисли за тяхното обезопасяване. Една машина вероятно ще бъде докосвана от 200 – 300 души в рамките на 9 часа, трябва да се помисли за това, допълни професорът.

Математикът е категоричен, че решението на всички тези въпроси трябва да започне от сега, а не когато наближат изборите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ