Георги Марков: Не ВМРО е проклятие, а Истанбулската конвенция!

Георги Марков

Ето какво написа във фейсбук по повод личното мнение на Виктор Иванов в „24 часа“ „ВМРО е проклятие за България“ Георги Марков, депутат и бивш конституционен съдия.

Младият журналист Виктор Иванов във в-к „24 часа“ в прав текст е дамгосал ВМРО като проклятие за България. Не скрито прави аналогия с думите на Иван Костов в първото десетилетие на демокрацията, че ДПС е проклятие на България. Не съм адвокат на ВМРО и не бих взел думата, за да опонирам на младия журналист, който е в правото си да се изказва свободно. Няма как обаче да замълча към написаното, че основен „грях“ на ВМРО е противопоставянето на Истанбулската конвенция. Ето защо ще върна лентата на януари 2018 г.: срещу Истанбулската конвенция се обяви категорично Светият синод на Българската православна църква, която видя в документа „духовна смърт“. Не си спомням в живота си /роден съм 1950 г./ камбаните на всички църкви в България да бият „анатема“ за българския парламент, ако приеме даден закон. Прочие, срещи ИК се обяви и Католическата църква в България, както и Мюфтийството. Какво да кажем за 10-те видни академици, обявили се срещу ИК.

Слава Богу, че авторът не е обявил за проклятие и Конституционния съд на България, който кремира Конвенцията, и то с мнозинство 2/3.

Никога през 30-те години демокрация българското общество не е било толкова консолидирано „за“ или „против“ нещо, както „против“ Истанбулската конвенция. Дори и най-либералните социалистически агенции сочеха, че срещу нея са над 2/3 от българските граждани. Не е за вярване, но е факт: Истанбулската конвенция обедини политическия затворник от времето на комунизма Емил Кошлуков, направил великото студентско шествие на 14 декември 1989 г., когато свалихме чл. 1 от Конституцията, с червения президент Румен Радев. Обедини и моя милост с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Бях изумен, когато след представянето ми на книжката „Феноменът Виктор Орбан“ в град Казанлък, на което се запознах и с чудесната кметица на града Галина Стоянова, при мен дойде млад юрист. Изключително интелигентен човек, нотариус, заедно със съпругата си, с малко детенце, каза ми: „Благодаря Ви за гласуването срещу Истанбулската конвенция. Щяхме със съпругата и бебето да дойдем в София и да хвърляме камъни по парламента, ако я бяхме приели.“ Забележете – не яйца и домати, а камъни. ГЕРБ щеше да бъде свалена от власт с улични протести, подобни на тези през ’90-та и ’91 г.

Приятели, горд съм, че на 24 януари 2018 г. гласувах срещу Истанбулската конвенция и с моя глас: 10 на 9 тя беше бламирана в Комисията за младежта и спорта. Два часа по-късно – в 16:00 ч., Борисов я спря и я прати в Конституционния съд.

В словото си казах, че българите не са дебили, може да сме най-бедни, но сме природно интелигентни. Никой българин, в това число и българските институции, нямат нужда някой да ни казва какво е пол и да ни дава определение за пол. В България никога не се е случило пред катедралата „Александър Невски“ да са малтретирани хиляди жени – от късане на сутиени до обезобразявания и тежки травми, което се случи пред Светата Кьолнска катедрала на новогодишната вечер преди няколко години. В България не е възможно ислямист да заколи посред бял ден малолетно момиченце затова, че не иска да прави секс с него, както в град Кандел, Германия беше заклана малолетната Миа от афганистанския изверг пришълец Абдула. България пази живота и здравето на жените си по-добре от Западна Европа. Нашата полиция щеше да защити нашите жени, за разлика от германските, и нашите медии нямаше да скрият, за разлика от германските.

Пред цялата Парламентарна комисия обясних, че е лудост в България да бъде допуснат комитетът ГРЕВИО, който да облъчва децата ни в училищата с джендър идеология. Представете си С ПЪЛЕН ИМУНИТЕТ, какъвто няма американската посланичка, каките от ГРЕВИО, не можеха да бъдат спирани, проверявани, включително и митнически; актовете им нямаше да подлежат на контрол, включително съдебен, и още, и още…

Нека да си припомним, че парламентът в Словакия, и парламентът в Унгария отхвърлиха Конвенцията. След като неолибералът Туск я прие в Полша, новото християнско мнозинство я анулира.

Поздравявам ВМРО за позицията им за Истанбулската конвенция, която щеше да е проклятие за България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ