Прехвърчаха искри в нациоанелен ефир, Тома Биков срази БСП: Що за комсомолски патос?!

Тома Биков

Емоционални искри прехвръкнаха в ефира на БНТ. Гостуващите опоненти – Тома Биков от ГЕРБ и Явор Божанков от БСП размениха остри реплики по темите за предстоящите избори, начина на гласуване и евентуално бъдещо управление на страната.

„Към момента едва ли има човек, който да каже какво ще се случи към края на март или април. Предвид здравната ситуация трябва да вземем мерки, а изборите ще се състоят – без значение точно на коя дата“, заяви Тома Биков.

Опонентът му от БСП Явор Божанков отбеляза, че от опозицията не се месят в правомощията на президента и той е този, който „ще вземе най-правилното решение за изборите“.

„В тази ситуация машинният вот няма изобщо да е най-безопасен от здравна гледна точка. Смятам, че беше много разумно да вкараме и бюлетини. Защото има хора, които се страхуват да гласуват и с ръкавици. Тезата само за машинен вот лишава от право на избор хората по какъв начин да упражнят гласа си“, репликира го Биков.

В студиото се разрази дебат и за здравната ни система и ударите, които понася тя от коронавирус пандемията. „Да, ситуацията е сложна. Аз също не приемам това, че хора умират на стълбищата на болниците. Че здравната система има нужда от промяна, разбира се. Но е факт, че в болници влизат хора, които нямат надлежаща нужда от това, а те заемат леглата на пациентите, които задължително трябва да са хоспитализирани“, заяви Биков.

Той отбеляза, че за последната сесия на парламента е приемането на бюджета за 2021 г.: „И дори БСП нямаха сили да го разкритикуват толкова „тежко“, както са правили с други бюджети. Държавата опитва да помогне на максимално широк кръг от хора. БСП настояваха да имаме дефицит в бюджета за 2020 г. и ако ги бяхме послушали, нямаше да можем да се справим със ситуацията, в която попаднахме“.

Божанков разви познатата теза на БСП за „делегитимацията на пенсионната система“ и липсата на „ефект от социално-икономическите мерки на управляващите“. Той изрази убеденост, че левицата има готовност за изборна победа и че в „момент на криза ролята на опозицията е историческа, не просто да критикува“. Според него БСП е „предупредила за всички икономически последици от пандемията“.

„Ние се опитваме да не затворим цялата държава. В Европа има далеч по-тежки мерки. Опитваме се да пазим и здравето на хората, и здравната система да не блокира, и да не позволим срив на икономиката. Смятам, че в момента би трябвало да постигнем няколко консенсуса. Не може всичко, което прави правителството да е лошо, а опозицията да смята, че като дойде на власт, ще оправи всичко. По-важното е в момента да успокоим хората. Няма нужда от истерия. Трябва да се опитаме да вкараме максимално широк кръг хора в една атмосфера на трезвост, за да можем да се справим с тази криза“, заяви Биков.

„БСП са изключително неорганизирани хора, един конгрес не могат да си направят, а тръгнали да дават съвети“, допълни емоционално той.

Божанков не успя да отговори на въпроса, ако ГЕРБ се окаже отново първа политическа сила на изборите, дали пак ще говорят за ситуацията със същото самочувствие. „Ние не сме единствената алтернатива на България, естествено, че ни трябва обединение“, заяви той.

„Извън тези комсомолски патоси ще кажа, че тези хора се обединяват от едно – от омразата срещу ГЕРБ. Вероятно на базата на Отечествения фронт ще опитат да направят някакво обединение и после ще се чудят какво да правят. Управлението не е толкова проста и лесна задача. Ние не на всяка цена искаме да бъдем в управлението. Готови сме да бъдем една доста по-добра опозиция от тях, ако останем в опозицията. Но ако БСП формира коалиция, това ще бъде правителство на безотговорността“, коментира Биков.

„Аз ви питам прост въпрос – имате ли кандидат за министър-председател? Те имат лидер, нямат кандидат. Кой ще носи политическата отговорност?“, заяви още Тома Биков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ