Разкриха ги: Авер на Копейкин препира партия „Възраждане“

Костадин Костадинов

Нова грандиозна манипулация се готви да бъде извършена в българската политика.

Водещият в бутикова кабеларка – Минчо Христов, е на път да препере партията на Костадин Костадинов, по-известен като Костя Копейкин. Така Христов повтаря манипулацията на авера си и създава Политическа партия „Движение на непартийните кандидати“, което е извън всяка логика.

Както е известно, в момента партията на Копейкин е в производство по заличаване, тъй като е провела фиктивно учредително събрание на партията си през 2014 г. Самият Христов е бил депутат в 40-то Народно събрание част от „Атака“, след това се прехвърля при своя близък Копейкин, пише ПИК.

По информация на медията ни, след като са видели накъде вървят нещата и че „Възраждане“ ще бъде закрита, а Копейкин преследван от закона, Минчо Христов се е заел да препере партията на своя приятел и е подал документи в Софийски градски съд (СГС), с молба партията му да бъде регистрирана. Информацията, с която разполагаме е, че делото е минало, а в момента се очаква решението на съда за вписване на ПП „Движение на непартийните кандидати“ на Христов в специалния регистър на партиите в СГС.

Според запознати обаче, всички действия по учредяването на партията на Христов, които са задължителни по Закона за политическите партии (ЗПП), съществуват само на хартия и никога не са били реално извършвани. Най-голямата манипулация обаче касаела т.нар. „учредително събрание“.

Според Закона за политическите партии – чл. 12, ал. 1 и ал. 2, политическа партия се образува на учредително събрание, което е законно, само ако на него присъстват най-малко 500 граждани с избирателни права, съгласно българското законодателство.

Според източници от обкръжението на Минчо Христов подобно събрание никога не е било провеждано. В случая Христов е дори по-нагъл от Копейкин, който през 2014 г., поне се е постарал да събере около 100-ина свои привърженици в читалището на Плиска. Водещият обаче дори и това не е направил. Нито е наемал зала, нито е събирал учредители, нито е провеждал, дори подобие на събрание по учредяване на партията си.

Загадка остава също така как в условия на извънредна епидемиологична обстановка Минчо Христов дори да е искал е щял да проведе учредително събрание с 500 или повече души, имайки предвид, че събирането на толкова хора, според действащите у нас правила и мерки, насочени срещу пандемията, е забранено.

С две думи съмненията са за брутално погазване и заобикаляне на законовите изисквания при учредяване на партийна структура, както и за потресаващ в своето безочие опит да бъдат заблудени съдебните власти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ