Десислава Атанасова разки ламтежите на Румен Радев

десислава атанасова

Депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на правната комисия Десислава Атанасова направи горещи разкрития за предложението каква да бъде фигурата на разследващия главния прокурор, внесено от ГЕРБ и Обединените патриоти в парламента и получило острия отпор на прокуратурата.

Атанасова вдигна завесата пред замисъла на обитателя на президентството Румен Радев за желанието му да насрочи парламентарните избори за най-ранната възможна дата – 28 март, и планът за България, който предлага. Както и за поведението на БСП през целия мандат на 49 Народно събрание и особено през последните дни.

С кого би се коалирала в управлението ГЕРБ в 50-о Народно събрание?

„След час комисията по правните въпроси ще заседава по темата за възможността да се разследва главният прокурор. Законопроектът, който сме внесли, е в отговор на критиките, които докладът на ЕК отправя към България, в отговор на Венецианската комисия и на българските граждани, които смятат, че главният прокурор у нас е ненаказуем“, обясни пред ПИК TV Десислава Атанасова.

„Трябват ни гаранции не само пред обществото, но и пред Европейската комисия, че твърденията, че главният прокурор е ненаказуем, са неверни. Днес ще разгледаме нашето предложение и вярвам, че то ще бъде прието“, уточни тя.

„Винаги, когато атакуваш управляващите по която и да е тема, влизаш в медийното и общественото полезрение. Когато обаче започваме да изпълняваме поетите ангажименти не само пред нашите избиратели, но и пред протестиращата, тогава становищата се обръщат на 180 градуса“, отсече народният представител от ГЕРБ.

По думите й е парадоксално, че точно опозиционните сили, които дни на ред искаха оставка на правителството, гласуваха против предложението за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция, въпреки че премиерът Борисов ясно обяви, че в момента, в който предложението бъде прието, той ще подаде оставка.

„Парадоксално е, че президентът Радев даде комисията за нова Конституция на съда и това забави с близо 2 месеца разглеждането на предложението“, уточни тя.

По думите й партията на Христо Иванов, която е настоявала да може да бъде разследван главният прокурор, сега се противопоставя на това решение.

„Вече не знам какво искат те. Може би искат управлението на всяка цена“, поясни Десислава Атанасова.

„Почти 5 години присъствието на Румен Радев в политиката, неговите изявления и поведение са трудно обясними. Като започнем с първото му идване в парламента и репликата „Остава ви още една седмица“. Няма президент, който с месеци да не свиква Консултативен съвет по национална сигурност. Той се изявява като някаква инстанция извън времето и пространството“, отсече тя.

„Надявам се, че след посещението му в Прибалтика е разбрал, че все пак вирус има. Не знаем защо обяви тази дата за избори, при положение че може би през март месец пандемията няма да е свършила. За ГЕРБ не е проблем кога ще са изборите. Партията ни е в кондиция. Въпросът е къде ще отправят политиците и партиите своите послания. Вероятно той смята, че всички ще се превърнат в санитари в болниците и така ще контактуват със своите избиратели, защото не знам иначе как ще се проведе една кампания в края на февруари до края на март“, коментира депутатът от ГЕРБ.

По думите й партиите с твърд електорат са най-облагодетелствани от по-ниска избирателна активност.

„Не мога да кредитирам особено високо документи, които са изготвени от агенти на Държавна сигурност. Голяма част от обкръжението му са или хора с повдигнати обвинения, или агенти на Държавна сигурност. За мен е абсолютно немислимо такива хора да правят планове за страната за следващите години“, отсече народният представител.

Според нея документът на Радев за развитие на България може да е отговор на документа на БСП „Визия за България“ като част от конфликта между президента и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

„Това, което вероятно вълнува БСП и Корнелия Нинова в момента, е дали това е легитимно избраното ръководство на партията. Много се надявам, че те ще продължат да бъдат в опозиция и в следващото Народно събрание. Очевидно се харесва на българските граждани те да бъдат в опозиция“, отсече Десислава Атанасова.

„Отношенията на БСП и ДПС са на приливи и отливи. Те първо се разграничават от тях, после се сближават, после пак се разграничават, после се целуват на Орлов мост. Онзи ден чухме, че ДПС се готви да управлява. Нищо чудно да се готвят за съвместно управление“, обясни тя на въпрос за евентуална коалиция между БСП и ДПС в следващия парламент.

„Да признаеш на лидер на която и да е държава, че се справя, не мисля, че е насочване. Борисов се справя и Ердоган знае и признава това“, каза депутатът от ГЕРБ на въпрос за включването на Ердоган на конгреса на ДПС.

„Очаквам някои от протестиращите на изборите. Очаквам онова дуо, трио, не за Отровното, а за Мая Манолова и други такива подкрепящи бивши политици нейните театрални сценки, да участват на следващите парламентарни избори“ прогнозира народният представител.

„Важното е гражданите да се чувстват представени в парламента или поне да намерят политическата партия, която откликва на техните представи за политика“, добави тя.

„Все още не сме започнали в никакъв случай да обсъждаме бъдещи коалиция. Ние сме в мандат в коалиция с нашите колеги от Обединени патриоти. Изпълнихме до голяма степен точките, които бяхме записали в нашето споразумение. Традиционно ГЕРБ се явява самостоятелно на избори. Към този момент знам, че се водят разговори между нашите лидери и лидерите на СДС и окончателно решение ще има, когато или ако се коалират. Дали ще бъде някаква по-широка коалиция – не знам“, уточни Атанасова на въпрос дали ГЕРБ ще се яви в коалиция на следващите избори.

Тя изрази готовност, че могат отново да работят заедно с коалицията Обединени патриоти, тъй като и сега работят заедно и са изградили работещ управленски модел.

За финал Десислава Атанасова пожела на хората да са здрави и да изкарат празниците със своите близки хора.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ