Банско е първият ски курорт в Европа, който откри сезона

Банско

е на загуба, но това ще стане ясно в края на сезона догодина“, коментира Иван Обрейков, маркетинг директор на ски зоната.

„Карахме по обяд, условията са идеални“, похвали се столичанката София Христова. Най-нетърпеливи да се качат на ските бяха банскалии. „От март, когато спряха сезона по-рано, чакаме зимата, вече 9 месеца. Сега сме щастливи, че курортът работи“, обясниха Тодор и Милена Стоеви.

Вече работят пистите Плато 1 и 2, Бъндерица, Балканиада, Юлен и Коларски път. От съоръженията работят лифтовете Шилигарника, Плато и Бъндерица 1 и 2, детската котва, 6-седалков Коларски път, паничка Бъндеришка поляна, пътечка Бъндеришка поляна и кабината.

Поради обилните снеговалежи от курорта предупреждават, че има лавинна опасност и препоръчват практикуването на зимни спортове да се извършва само в рамките на обозначените и обработени писти.

В ски зоната са отворени алпийските барове на Бъндеришка поляна и Шилигарника, където има възможност да се купят топли напитки, но скиорите няма да могат да ги консумират там.

За този сезон са намалени с около 30% картите за деца до 12 години, има вече и краткосрочни семейни карти за 2 и 3 дни.

Създадена е организация да се спазват всички противоепидемични мерки. Маски не трябва да се носят единствено на пистите. В кабинковата линия се пътува с отворени прозорци, дезинфекцията на кабините се извършва редовно. В ски гардеробите се допускат до 15 души едновременно, ски училищата ще работят в групи от максимум 10 обучаеми.

С отварянето на ски зоната туристическият бизнес в Банско се надява да посрещне и първите гости, но засега резервациите са малко. „Имаме непрекъснато запитвания за цени, за условия, има голям интерес, но хората още не са се престрашили да резервират занапред. Сега, след като стана ясно, че ресторантите към хотелите ще работят, очакваме вече повече категорични резервации. Други пък ни уверяват, че ще дойдат, но ще се обадят дни преди плануваните отпуски. Надяваме се на приличен сезон, с основно български туристи и такива от съседните държави. Обаждат се и много чужденци, защото в Европа зимните курорти още са затворени, докато у нас – не. Дано да привлечем и нови клиенти, които досега не са идвали“, коментираха от бранша.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ