Директорът на „Пирогов“ обяви кога броят на заболелите ще намалее

Асен Балтов

Директорът на „Пирогов“ е по-оптимистичен вече за разпространението на коровавируса. Пред БиТиВи професор Асен Балтов изтъкна, че има скрита заболеваемост и именно на нея бавно намаляване на смъртността и заболеваемостта сед въвеждането на мерките миналия месец. Има хора, които не се тестват, изтъкна той.

На никого не вярваме вече, не само на Националния оперативен щаб. Хората смятат, че са безсмъртни, подчерта Балтов. Това продължава, докато не пристъпят прага на болниците обаче. Недоверието във ваксините, Балтов си обяснява и с това, че антиваксърите са имали преднината от поне 15 дни, за да започнат своята кампания.

Но директорът на „Пирогов“ е сигурен, че след излизането на разрешението от ЕМА и кратката характеристика на ваксината, желаещите да се ваксинират рязко ще скочат.

Антиваксърските настроения бързо ще отминат, смята Балтов.

Удължаването на мерките ще даде възможност да се намали заболеваемостта и смъртността, така че да има един прозорец, в който спокойно да се извърши ваксинацията на населението. При много високи нива на разпространение, каквито се в момента, това не може да стане.

Под 500 заболели на ден може да очакваме поне след месец, според директора на „Пирогов“.

Асен Балтов има намерение да се ваксинира, като трябва да се види обаче кога точно да го направи според антителата, които има, след изкарването на вируса. И в България ще има кампания – лекарите ще се ваксинират публично.

Той се надява хората, които не са в първите групи от плана, да могат да се ваксинират от март месец 2021 г. „До шест месеца се надявам да бъдем много по-свободни, затова обаче трябва да бъдем много по-умни.“

Ваксинирането ще става след преглед и консултация с лекар, включително и за онкоболните. В „Пирогов“ ще работи алергологичен и токсикологичен кабинет.

Това беше най-тежката и непредсказуема година, сподели още директорът на Пирогов. Надеждата му е, че ваксината ще върне нормалния живот.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ