Каракачанов: Пандемията ни извади от клишетата, че сме граждани на света

Красимир Каракачанов

Граждани на България сме и единственото, на което разчитаме, е нашата държава, каза вицепремиерът

Каракачанов награди доброволци, участвали на първа линия в борбата срещу COVID – 19

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очаква до изборите да бъде приета програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г., предаде БТА.

До изборите има достатъчно време, процедурата е да мине през комисията по отбраната и след това през парламента, очаквам това да се случи до началото на предизборната кампания, каза министър Каракачанов в отговор на журналистически въпрос.

На въпрос Каракачанов отбеляза, че имат притеснения как пандемията от Ковид-19 ще се отрази върху икономиките на България и на страните, с които работим по проектите за модернизация на въоръжените ни сили.

Никой не поставя въпрос и съмнение за изпълнение на националния план за достигане на 2 процента от БВП за отбрана, каза министър Каракачанов, но допълни, че от голямо значение е колко е БВП и тези 2 процента от колко са и това е първа опасност от пандемията. Втора опасност е как ще се отрази икономически пандемията на държавите и фирмите, свързани с проектите за модернизация. Той посочи, че това ще доведе в някой случаи до по-гъвкава политика по отношение на плащанията, но може и да се отрази така, че да се повишат цените.

Тази пандемия ни извади от клишетата, че сме граждани на света, граждани на България сме и единственото, на което разчитаме, е нашата държава, каза Каракачанов. Той коментира, че се е оказала правилна стратегията на политическото и военното ръководство при процесите на модернизация да се търсят български фирми за изпълнители. Така средствата на българския данъкоплатец да остават в български фирми, а чрез натоварването на военната ни индустрия с подобни поръчки да се създават способности за конкурентност на международния пазар.

На въпрос Красимир Каракачанов каза, че МО има амбиция за придобиване на нови 3D радари и те са крайно необходими, но не може да каже дали да ги свържат с доставката на вторите осем самолета Ф -16 Блок 70. Той посочи, че това е въпрос на оферта и на икономически интереси, които можем или няма да може да си позволим. Каракачанов допълни, че все още не е получен отговор на въпроса, зададен преди няколко месеца на „Локхийд Мартин“ за цената на вторите осем самолета, за сроковете на плащане или за програмите, по които можем да участваме, за да направим сделката по-изгодна. Когато имаме тази информация, ще направим ясна, трезва, професионална преценка доколко и как може да обвържем тези неща, каза Каракачанов.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов припомни, че в светлината на стратегическия преглед на отбраната е дефиниран списък със способности, които са заложени за развитие на БА до 2032г. 3D радарите, безпилотни средства, средства за ПВО са сред тези най-належащи приоритети, каза адмирал Ефтимов. Той посочи, че не можем да си позволим да имаме съмнения относно съвместимост и да рискуваме пълното оперативно използване на новите самолети. За да се използват успешно, трябва да изградим ефективна информационно-комуникационна среда, за да могат самолетите да изпълняват задачи и мисии в интерес на системата за командваме и управление и видовете въоръжени сили, каза началникът на отбраната. Търсим най-удачното решение, имаме възможност да участваме в програми по изграждане на капацитет от страна на САЩ, да търсим комбинация между плащане и сътрудничество, за да може да постигнем най-добрата цена, каза още адмирал Ефтимов.

Министър Каракачанов и адмирал Ефтимов отговориха на журналистически въпроси след видеоконферентната връзка с националните командири на контингентите ни зад граница.

Каракачанов награди днес, 23 декември, български граждани, участвали на първа линия в борбата срещу епидемията от COVID – 19 като доброволци във Военномедицинска академия (ВМА).

С почетна значка на Министерството на отбраната бяха отличени Владислав Лалов, Цветан Александров, Константин Стаев, Христо Иванов, Цветелина Димитрова, Владимир Караджов, Мария Донкова, Миглена Цакова, Ангел Джамбазки. По служебен път наградите си ще получат Гергана Якимова и Петя Илиева.

Всички доброволци са млади хора. Безкористно и отговорно повече от месец те са работили в подкрепа на медицинските екипи и на болните, като са почиствали и дезинфекцирали, раздавали са храна и са оказвали помощ в различни дейности.

Министърът поздрави отличените за отговорния им избор да подпомогнат работата на медиците. Той подчерта, че откликвайки на призива на ВМА за набиране на доброволци, всички те са изпълнили достойно своя човешки и граждански дълг, и са дали своя принос към общите усилия за преодоляване на епидемията. Министър Каракачанов подчерта, че със своите действия те са пример за всеки български гражданин. „Най-добрият пример се дава чрез действия“, добави министърът на отбраната.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ