Проф. Аргирова: Урните в болниците да ги носят само имунизирани

Проф. Радка Аргирова

Президентът Румен Радев започна втората си консултация за парламентарните избори

Каня ви да чуя не алтернативно мнение, а друго мнение, за да имам всеобхватна информация, за да се прецени най-точно как да се проведат изборите. Тези избори ще се проведат в условията на пандемия и е много важно да имаме информация както за рисковете, така и за мерките, които се вземат за гарантиране на здравето на всеки.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на втората за деня консултация за провеждането на парламентарните избори. Тя е с проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Андрей Чорбанов, д-р Александър Симидчиев.

Мнението на здравните специалисти е най-важно. Важно е също да се предприемат такива мерки и такава информационна кампания, че българите да бъдат спокойни, когато пристъпят към урните за гласуване, обясни Радев.

Около 25-30 януари ще можем да бъдем по-сигурни в прогнозата за коронакризата. Тогава ще е много важно какви ще бъдат цифрите – от тях ще разберем до каква степен хората са се съобразили и спазили всички изисквания, а това ще означава и какви са нагласите им, обясни проф. Радка Аргирова. Настоящото намаляване на броя на новооткритите случаи не ме успокоява, защото е малък броя на изследвалите се, не е равномерен в цялата страна, а и следващите дни ще излязат хората, които са били през празниците, обясни тя.

Има достатъчно време да се разработи схемата на гласуването на хората в карантина, коментира професорката. Кои ще бъдат тези, които ще влязат в болнични заведения с урни, как ще се осигури това гласуване. Това е важно, като знам как в други години при далеч по-леки условия се гласува в болници. Тук ще е сложно, в никакъв случай не бива да се допуска там да влизат неимунизирани хора, всичко трябва да е идеално точно разписано.

Трябва да се постараем около месец, 20 дни преди датата, която определите за избори, да има съсредоточаване на здравните заведения, в които ще се проведе гласуването, за да може те да са по-малко на брой, защото ще е трудно, каза проф. Аргирова.

До обикновените хора все още няма информация за това коя ваксина какви качества има, коментира още професорката. И апелира властите да се напишат кратки и ясни материали, за да могат хората да се информират коя ваксина да изберат.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ