Румен Радев нападна Делян Пеевски и Доган

Румен Радев

Румен Радев прави първи коментар след проведените от него консултации със здравния министър проф. Ангелов, медици и представители на НОЩ за изборите.

„Сега е времето за консултациите. Половин година хиляди българи протестираха за честни избори, а премиерът се криеше, за да може той да проведе изборите, а сега говори, че друг иска да ги отложи. Това е безочие“, започна Радев с нападките, без дори да честити празника на българите.

„Целта на консултациите не е датата, а начинът на провеждане на изборите. Решението за датата се приема от президента, а провеждането – от Министерски съвет и парламента.

Аз посочих възможно най-ранната дата, за да има мобилизация, а не виждам никаква организация. За разлика от министър-председателя, за мен има значение ефективността от предизборните кампании, как ще бъдат одитирани машините и ще гласуват българите в чужбина.
За първи път ще правим избори по време на пандемия и ще трябва да имаме адекватна реакция. Най-важното е да имаме доверие в здравните мерки и изборния процес. Днес имам среща с националното сдружение на кметовете на малките общините, утре с ЦИК и ръководството, имаме и видео конферентна връзка с организациите зад граница, извън парламентарните и парламентарно представените партии също.
Датата до края на януари ще я обявя“, каза Радев.

Той обаче отказа да отговори на въпроса на защо дава заден от първоначално обявената 28 март, която каза още преди две седмици. Радев се направи, че не чува и въпроса на Ива Николова защо досега не е направил нищо за пандемията, а сега се оправдава с нея, за да отлага изборите.

Радев опита да избегне и въпроса как ще спечели втори мандат,след като ДПС вече оттеглиха подкрепата си за него. Накрая обаче отговори с остри нападки по опорки от фалшиви новини, излязъл извън нерви: „Не ме учудва позицията на ДПС. Логично е партията на Пеевски да подкрепи Борисов, всички знаят, че те са ортаци в бизнеса и политиката. Още повече турския президент Ердоган подкрепи Борисов на конференция на ДПС и е неговото доверено лице.

Но лятото младежите на ДПС видяха сараите на Доган и вероятно ще се замислят. Те са свободни граждани.

Към момента нямам постъпила надеждна информация за законова и логистична готовност, за да мога да знам кога хората ще могат да гласуват“, опрадва се отново за разтакаването на изборната дата Радев.

„ПИК“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ