Кунчев посочи при какви обстоятелства ще облекчат мерките

Доц. Ангел Кунчев

Ако задържим тенденцията от минус 18% на заболяемостта, до края на януари ще има възможност мерките да бъдат облекчени. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Трудно бих нарекъл локдаун нашето положение. Страшно много ми се иска да стане максимално бързо разхлабването на мерките. Ще стане тогава, когато това е възможно. Поради липсата на възможност за прогнозиране, не можем да опишем какво точно бихме правили като мерки след месец или два. Това, което постигнахме с тези ниски цифри на около 1000 нови случаи и под 100 починали ни дава голяма надежда. На фона на тези 2% ръст в ЕС, ние сме на минус 18%. Ако задържим тенденцията, това ще ни даде възможност наистина да облекчим мерките и то до края на януари. Ако обаче се пречупи трендът и се получи това, което се получава в някои страни като Великобритания, няма да е такова действието“, посочи той.

По темата за проведеното Мъжко хоро в Калофер на Богоявление, той заяви: „Аз съм последния човек, който иска да се намесва в духа и религиозните чувства на един народ“. „Традициите трябва да се спазват и затова правим компромиси. Въпреки че отменихме кукерския фестивал в Перник, ще разрешим да се проведат кукерските празници по селата при минимален риск. Нека се ограничаваме, но нека не забравяме, че освен здравето има и дух“, заяви Кунчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ