Здравният експерт Аркади Шарков: Ваксините трябва да се продават

Аркади Шарков

Казусът е в това как се регистрират ваксинираните и как се верифицира, че имунизираните са медицински лица. Така здравният експерт от ЕКИП Аркади Шарков коментира имунизацията на общински съветници в Сандански в разрез с плана от първа фаза – ваксинация на медиците.

„Проблемът не е, че са се ваксинирали, защото на тях им е били предложено, а че са се похвалили в мрежите“, смята Шарков.

„Има недостиг на ваксини, но от лекар до лекар има разлика. Трябва правилна оценка на риска на медиците. И аз имам медицинска диплома, но работя като адвокат и не бих взела ваксината на лекар на първа линия“, коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

„Под написаните в заповедта „помощен персонал“ може да се вкарат всички от болниците, дори и да не са медици“, разкри още адв. Петрова.

„Масовата ваксинация ще продължи във времето, няма как да стане за 48 часа“, допълни адвокатът по медицинско право.

Аркади Шарков смята, че ваксините трябва да бъдат оставени на свободния пазар и те да се продават по аптеките. Според него държавата трябва да покрива имунизацията само на определена група хора.

„Ваксинацията не е медицинска дейност, а от практиката на имунизацията в страната“, отговори адв. Петрова защо и здравно неосигурените ще получат безплатна ваксина.

„Извънредното положение може да бъде удължено докогато предложи здравният министър. Така още дълго страната може да остане в извънредно положение“, разкри още тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ