„Вие не знаете, кой всъщност организира изборите от 2007-а насам!“

Бойко Борисов 1

„Въвеждане на изборен район “Чужбина”, в който се разпределят 6-8 мандата, би било полезна промяна

През последните дни у нас на мода са раздумките между институции, политически образувания и президент на тема как ще се организират изборите и кога ще са те.

Обсъждането на всичко друго освен датата на изборите в този формат има чисто познавателен характер. Което не значи, че е маловажно. Защото например има опасения, че управляващите могат да манипулират резултатите. Само дето фактите тук са изненадващи.

Откакто ГЕРБ е на политическата сцена, у нас се произведоха 14 национални избора (от които 6 в два тура), като резултатът между ГЕРБ и БСП е 13:1. Това и в хокея е рядкост.

Всеобщото

и напълно

погрешно

впечатление

е, че те са организирани само от правителствата на ГЕРБ.

l Да започнем с парламентарните избори, които са четири на брой. Колко от тях организира ГЕРБ? Отговорът е: НУЛА.

l А президентските избори? ГЕРБ организира и двата, като едните ги спечели, а другите губи.

l Европейските избори бяха 4, като ГЕРБ организира само едни.

l Местните избори бяха 4, а ГЕРБ организира три.

В резюме ГЕРБ организира шест от общо 14 избора, или по-малко от половината. А кой организира другите осем? Организираха ги БСП (пет пъти!) и

служебни

кабинети

(три пъти)

И освен това правителството осигурява изборите само материално-технически, а ги организира изборната администрация. В тази администрация мнозинство винаги има опозицията, която и да е тя.

В частност, на всички избори досега ГЕРБ имаше малцинство в изборните комисии, а пък през 2009 г.

имаше само

по 1 член във

всяка комисия

И спечели рекордните 1 678 641 гласа.

Тези поучителни факти опозицията ги забравя, а пък ГЕРБ очевидно не ги знае. Нивото на политическата ни класа е потресаващо.

Една полезна промяна в Изборния кодекс впрочем би било въвеждането на 32-ри многомандатен изборен район “Чужбина”, в който да се разпределят от 6 до 8 мандата.

Партийните листи в такъв район могат да включват имената на изявени българи в чужбина и това може да повиши избирателната активност в съответните държави. Така няма да се промени разпределението на мандатите на национално ниво, но ще се намалят някои дразнещи явления като например

получаването

на “евтини”

мандати

в някои райони (феноменът “Бат Сали”).

Важно е партиите да бъдат убедени, че това не засяга техния партиен интерес, доколкото общият брой мандати на всяка партия се запазва.

Тази промяна обаче засяга изборната система и не бива да се прави по-малко от 6 месеца преди изборите.“

Автор: Проф. Михаил Константинов



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ