Томислав Дончев отговори на заплахите на ресторантьорите за гражданско неподчинение

Томислав Дончев, Цвета Караянчева

При всички случаи ограничителните мерки трябва да се прилагат умно. Нищо не е решено още. Държавата се опитва да полага помощ, надявам се да вземем най-доброто решение. Tова коментира вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с недоволството на ресторантьорския бранш, който не работи заради COVID-19.

„Надявам се до седмица да можем да бъде ясни и конкретни. Възможността да отидеш да изпиеш едно кафе или една бира освен знак за икономиката, това е знак и, че хората могат да живеят“, заяви той пред Nova.

Относно заплахите на бизнеса Дончев отсече: Никой не иска да се стига до гражданско неподчинение.

Вицепремиерът е категоричен, че има мерки за защита на бизнесът. Но няма как все пак те да компенсират реалния оборот. От думите на Дончев се разбра, че много малък брой са кандидатствалите. Според него една от причините за това е, че има някакво притеснение, защото има работодатели от ресторантьорския бранш, които работят в сивия сектор.

Друг акцент в коментара на вицепремиера пред Nova бяха ваксините. Той потвърди, че продукта на АстраЗенека е готов, но предстои одобрението.

„Като финален резултат съм убеден, че България няма да се представи по-зле от другите европейски държави“, убеден е Томислав Дончев и напомни, че ваксините са на база общо европейско решение.

Той не пожела обаче да коментира защо България е заложила на повече ваксини от АстраЗенека, която се забавя. Каза, че здравните власти са тези, които са дали съветите.

По темата с гласуването Томислав Дончев бе категоричен, че изборите у нас са едни от най-прозрачните. Не одобрява напълно идеята за видеоизлъчване в реално време, лансирана на консултациите в президентството.

„Много политически партии обичат да се упражняват на изборите, за да натрупат някакъв дивидент. Самият изборен процес не дава шанс за значими грешки или злоупотреби. Ако има – те се проявяват извън изборния процес“, заяви вицепремиерът.

Томислав Дончев увери, че приоритет е всички граждани да имат право на глас. Посочи обаче, че пращането на бюлетини по пощата от чужбина не е опция. Той се опасява от злоупотреби с гласуването по пощата.

„Откъде мога да знам в коя каква каква скверна опция ще се роди. Няма да споменавам конкретна държава. Когато си отстрани, е много лесно да даваш акъл“, коментира още вицепремиерът.

Той смята, че има неуспешен опит в чужбина с гласуването по пощата.

„Ударите по отношение на изборния процес не са добре. Утре може да се случи да сте в парламента и тогава изборите ли ще са купени и манипулирани?“, запита реторочно Дончев.

Във връзка с изказвания на Цветан Цветанов, вицепремиерът бе лаконичен: Това е част от опозиционното говорене – да се оплакваш от изборите в аванс.

„Г-н Цветанов се е позиционирал като политически опонент. Нека не се оплакваме, че може да се окаже, че някой има добър резултат на изборите“, заръча Домислав Дончев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ