Невиждана чистка в БСП, Корнелия извади метлата

Корнелия Нинова

Две месеца преди парламентарните избори на 4 април лидерката на БСП Корнелия Нинова мощно е размахала секирата срещу всички свои вътрешнопартийни противници по места, като ги отстранява от ръководните постове, на които са избрани, с машинации, газейки устава на партията, и насажда на тяхно място свои клакьори.

Главни екзекутори на разправата с „неправилните“ за Нинова социалисти, които обаче се ползват с доверието на местните си съпартийци, са двама скандални депутати – бившият Атанас Зафиров и настоящият Атанас Костадинов.

Бургазлията Атанас Зафиров, по-известен като Наско Ръгбиста, защото е шеф на Федерацията по ръгби и използва същите прийоми и в политиката, се оскандали покрай задържането на Димитър Желязков – Митьо Очите, който бе арестуван в Турция заедно с общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев, финансирал партията. Зафиров е политически продукт именно на Бенчев. Столетницата се раздели с Бенчев, но Зафиров бе възнаграден първо с пост в Изпълнителното бюро на БСП, а след последния й конгрес стана и неин зам.-председател.

Атанас Костадинов пък бе наложен насилствено от Нинова за водач на листата на БСП в Монтана, въпреки острите протести на местните червени. Причината е, че той като проектант на водния цикъл в града и главен консултант има голяма вина да се положат водопроводните тръби в пръст, богата на арсен, която до ден днешен трови хората. Преди на два пъти да стане зам.-министър на екологията в правителствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски, той има обща фирма със забегналия хазартен бос с 19 обвинения Васил Божков – „Нове дивелопмент“, в която притежава 20%, а Божков – 80%. В БСП Атанас Костадинов и Манол Генов се смятат за двамата най-добри купувачи на гласове по време на избори, заради което Генов дори се лиши от имунитета си и беше разследван.

Третата в шпицкомандата на Нинова за разправа с непокорни и непослушни социалисти е силистренката Вяра Емилова. След самоотвержено обслужване на лидерката си през миналия й мандат, тя се издигна до секретар на Националния съвет и на Националния предизборен щаб на БСП, както и завеждащ отдел „Избори и кампании“. Сиреч, пряко отговаря и за предстоящата. Малко хора извън партията научиха името й и я запомниха, докато се държеше като личен паж на Нинова, но сега лидерката я стяга за водач на листа, а тя трябва да заслужи високото доверие и като екзекуторка на нейни противници.

Изключването на шефа на пловдивските социалисти Георги Гергов от БСП е само част от гоненията, на които са подложени всички местни ръководни кадри на партията, които не са удобни на Нинова или я критикуват. Причината е предстоящото редене на листите за парламентарните избори, в които тя иска да сложи свои хора не само за водачи, но и на всички избираеми места, за да си гарантира подкрепата в следващото Народно събрание и да се предпази от напускането на червени депутати, както постъпиха 9 от тях в сегашния парламент заради несъгласие с политиката и методите й.

Вчерашното заседание на Изпълнителното бюро на БСП, в което Нинова набута само свои креатури, е било инфарктно точно на тази почва, научи ПИК. Причината е желанието на червената лидерка да разкара от местните ръководни постове на Областния и Общинския съвет на партията в Монтана презибрания Пламен Младенов, който не е неин привърженик. Преди това Нинова натоварила със задачата именно омразния в региона Атанас Костадинов, като проведе нов пълен цикъл на избори за ръководните постове там. Социалистите от Якимово обаче изобщо не се явили на свиканите противоиставно под контрола на Костадинов събрания и Младенов запазил постовете си.

Вчера членовете на ИБ са решили да направят ускорени заседания на Областните съвети в Монтана и Враца, където начело на местната структура на БСП също не е удобен на Нинова човек, за да се изберат угодни на лидерката. А Младенов да не бъде допускан на този заседанието на Областния съвет. На свой ред Костадинов пък има обещанието на Нинова отново да оглави листата за депутати в Монтана, на което местните социалисти се канят да дадат яростен отпор.

Въпреки всичките си напъни да уреди чрез машинации, силови, нечестни и противоуставни действия свои креатури по места, Нинова претърпя пълно фиаско във Видин, Ямбол, Велико Търново, Разград и Търговище, както ПИК съобщи.

В Търговище обаче се готви и продължение на безобразията по кадруването на местно ръководство на партията. Под пресинга на Нинова делегираният член на Областния съвет на партията там е сменен със социалист от Попово, който да осигури още един глас в полза на кроежите на лидерката, тъй като нейното протеже за червения ръководен пост в града са провали.

Особено драстичен в това отношение е случаят в Смолян, откъдето Нинова се е опитала да отстрани уважаваната в града бивша дългогодишна кметица Дора Янкова, която в момента е депутат, но не е привърженик на лидерката и клакьорите й. Председателката на БСП се точела да сложи начело на листата там секретарката на Янкова – Сабрие Кьосева. При гласуването на новото местно ръководство на столетницата обаче Кьосева се класирала последна по брой гласове. Та затова Нинова оказала натиск общинското ръководство на партията да не е от 15, а от 16 души, за да набутат в него и секретарката на Янкова.

Социалистите не могат да повярват на очите и на ушите си, наблюдавайки тези събития, тъй като не си представят как след такива раздори, скандали и разправа с авторитетни местни червени само 2 месеца преди изборите Нинова се кани дори не да ги спечели, а да постигне някакви що-годе прилични резултати. Те се смятат за напълно демотивирани да работят за предстоящата предизборна кампания, а някои от тях съвсем откровено са заявили, че няма да си мръднат пръста именно заради Нинова и скандалното и поведение и присъствие начело на БСП.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ