Зачеркнаха доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров 2

Никой в нищо не може да бъде 100% сигурен. Очакванията, до момента, че училищата са някакъв страшен развъдник на вируса, не се оправдават. Има значение и в каква възраст са учениците. Това каза пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод на връщането на по-големите ученици в клас.

На темата за политическото назначение на доц. Атанас Мангъров, той реагира по следния начин:

„След вчерашната информация за неговото политическо развитие, не искам да го коментирам“, отсече възмутено доц.

Кунчев за личността на доц. Атанас Мангъров, който открито и демонстративно неглижира взетите и предприети мерки срещу вируса и освен това е говорител №1 срещу ваксините.

„Това, което се стремим да направим в училище, е за несмесването на отделните потоци. Моите впечатления са, че в училищата е направена много добра организация. Каквото може, е направено„, обясни още главният държавен здравен инспектор.

„Какви доказателства да има от заразяване в ресторант, като клиентът е бил там 2-3 часа, преди това е пребибавал на друго място, няма как да се докаже, че не се е зарадил някъде другаде“, обясни доц. Кунчев.

Той предупреди, че ако все пак някое заведение ще отвори на 1 февруари, то собственикът му ще си носи всички санкции, които са предвидени в закона.

„Новият вариант е много по-заразен. Сега дали е 50% или 70%… Има едно вярно число, че у нас сега 10 души заразяват 6-7 човека, а във Великобритания 10 човека заразяват 29 човека“, предупреди доц. Кунчев.

Именно поради това е била предприета и стъпката за забрана на носенето на шалове и шлемове. „Ключовото е не каква маска ползваме, а как я ползваме. Болният без клиника е този, който разпръсква вируса“, обясни повече за маските епидемиологът.

„Мен лично ме е страх много повече от южноафриканския вариант, отколкото великобританския. Той е много по-слабо разпространен, нашите контакти с тях не са така интензивни. Ние ще започнем да го търсим със секвенция. Намерихме у нас шест центъра, които могат да правят секвенция. Този вариант е неприятен, защото сваля възрастта и прекарването е по-тежко“, заяви притеснено доц. Ангел Кунчев.

„Ситуацията у нас е чудесна. Ситуацията в Европа обаче не е чудесна“, отчете още той. И предупреди, че ако темповете на заразяване с новия английски вариант продължи, то в края на март може да очакваме и повишение на броя на заразени у нас.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ