Последната изповед на баба Ванга

Баба Ванга

110 години от рождението на феномена Ванга ще отбележи БНТ през уикенда. Официално кръглата годишнина ще се навърши на 3 октомври, но честванията започва още от 31 януари, когато е т.нар. „втори рожден ден“ на пророчицата.

Самата грешка е тръгнала от създаването на интернет енциклопедията „Уикипедия“ и от Фондацията на Ванга от години не могат да се преборят да я поправят. „Ние честваме рождения ден на пророчицата всяка година на 3 октомври. Самата тя приживе винаги е черпила на 3 октомври с бонбони. Не знам защо все още има хора, които смятат, че тя е родена на 31 януари“, обясни Иван Драмов, председател на фондация „Ванга“.

Още на 30-ти януари Националната телевизия ще покаже още първата и последната изповед на Ванга.

Също така в събота, по БНТ 1 ще прозвучи за първи път най-новата песен за феномена. Тя се нарича „Ванга“ и е написана като музика и текст от една от основателките на фестивала „Пирин фолк“ Ели Кордева. Тя я изпълнява заедно с младия певец Валентин Велчев, лауреат от същия фестивал с нейната песен „Пирински орли“, както и от вокална формация „Светоглас“. „Пожелах си я точно преди година, когато прочетох невероятната история как е видяла, че кръстът на църквата й на Рупите е монтиран на криво и не е оставила майсторите, докато не го поставят както трябва. Година по-късно съм горд да ви представя песента „Ванга“. Благодаря на Ели Кордева, която извади най-важното от посланието на Ванга и майсторски го облече в ноти и думи. Благодаря на уникалните момчета от формация Светоглас за неповторимото участие в проекта. Благодаря на Светослав Лобошки за уникалния аранжимент. Както казва Ванга, ке биде“ – така Валентин Велчев представи проекта на премиерата му на 3 октомври, когато се навършиха 109 г. от рождението на Ванга. Сега песента ще бъде изпълнена премиерно в БНТ в предаването „Иде нашенската музика“ от 13 ч утре.

Освен песента за феномена, Националната телевизия ще покаже още първата и последната изповед на Ванга. В неделя, 31 януари, от 21 ч по БНТ 4, ще бъде излъчен първия филм за пророчицата „Феномен“ от 1976 г. – режисьор е Невена Тошева, а сценарист проф. Никола Шипковенски. Пак в неделя, но от 15:20 ч. по БНТ 1 ще видим последната среща на Ванга с режисьора Стилиян Иванов от 1996 г. Пред камерата на оператора Емилиян Динов за феномена ще разкажат Лили Иванова, Светлин Русев, Любомир Левчев, Люба Гайгурова, Нешка Робева. БНТ 2 също ще почете кръглата годишнина в събота, 30 януари, от 20:30 ч, с епизод от поредицата на РТВЦ-Благоевград „Срещи от първия ред“. През 2019 г. д-р Сотир Иванов разказва спомените си за феномена пред режисьора Валери Яков, оператора Феодор Сургов и съавтора Красимир Кушев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ