ГЕРБ с приятна изненада: Даваме данъчна ваканция

Пари

ГЕРБ дава лихвена ваканция на общините, а на фермерите – данъчна. В петък депутати от управляващата партия, начело с шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, внесоха промени в 8 закона през преходните разпоредби на извънредния закон.

От 1 януари 2021 година до два месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка, която беше удължена до 30 април, общините в затруднено финансово състояние, които не са си изплатили предоставените им безлихвени заеми от бюджета, няма да дължат лихви за забавянето.

Тази отсрочка ще им даде възможност да получават одобрените им трансфери за обща изравнителна и целева субсидия за капиталови разходи. Така засегнатите общини през този период ще могат да разполагат с по-голям ресурс, предоставен им от държавния бюджет. Част от парите може да бъдат насочени за финансиране на противоепидемични мерки, аргументират се вносителите.

Удължава се и друг срок – този, в който земеделските стопани ще получават данъчно облекчение, представляващо държавна помощ – до края на 2022 г., включително за корпоративния данък за 2022 г.

Фермерите ще получат също данъчна ваканция от 1 януари тази година до края на 2022 г., за да им се изплащат помощи.

Предлага се още новоучредените фирми през 2020 г. да не правят авансови вноски за корпоративен данък през втората година от учредяването им – т.е. и за 2021 г.

С промени в Закона за хазарта пък се описват различията между четирите числови лотарийни игри – тото, лото, бинго и кено, и изискванията за лиценз за тях, тъй като за лото и кено характеристиките са идентични, но към момента за лицензи за организирането им се поставят различни изисквания.

Има и неяснота кога следва да се поиска лиценз за лото игра и кога за кено. Разликата между кено и тото/лото игрите е в броя на числата/символите, които определят печелившите комбинации. Разликите им пък с бинго са, че при тото, лото и кено се извършва залог върху числата, а при бингото – числата, с които се играе, са предоставени от организатора.

В сега действащия Закон за хазарта не са описани разликите и се уреждат по еднакъв начин лото и кено играта,а изискванията за инвестиции и доказване на средства за двата вида игри са различни.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ