Специалист оповести в кои български градове е регистриран британския щам на коронавируса

15

„Общо 33 доказани проби от британския вариант на коронавируса циркулират в нашата страна. Географското им разпределение е следното: 14 проби са доказани в София – град, 1 в София – област, по две проби в Пловдив и в Пазарджик и по една в Хасково, Монтана, Благоевград и Велинград“. Това съобщи по Нова телевизия проф. Нели Корсун, директор на Националната референтна лаборатория.

Тя допълни, че 19 от тях не са съобщили, че са пътували извън страната или имат контакт с такива, които са пътували.  Според нея в следващите седмици се очаква увеличение на броя на новозаразените в страната, а и в Европа.

„Очаква се повишаване броят на случаите в Европа заради новия вариант на COVID-19 от Великобритания, това се отнася и за България“, заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ проф. Корсун.

„Мерките помагат, ваксинацията също, но трета вълна е възможна“, допълни експерта.

Според нея засега няма доказателства за по-голяма зараза и ефективнот на ваксините на база етнос. Тя заяви, че е напълно възможно преболедувал COVID-19 да се зарази отново, но с варианта от ЮАР или Бразилия.

„Ваксинираните могат за кратко време да предават вируса, но самите те не се разболяват, защото имат защитни сили“, добави още експертът.

„При въвеждане или отпадане на мерки здравните власти се ръководяят от международни стандарти, това важи и в България, училищата и моловете са с относително умерен риск, затова и бяха отпуснати мерките“, смята проф. Корсун.

„Текстилните маски не така ефективни, както медицинските, затовае по-добре да се носят именно те или с по-висока степен на ефективност“, убеден е вирусулогът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ