Политологът Стойчо Стойчев посочи с колко ГЕРБ ще бие БСП на изборите

герб

Политологът Стойчо Стойчев коментира последното социологическо проучване, според което, ако изборите са днес, ГЕРБ ще ги спечели с 3% преднина пред БСП, а в парламента ще влязат още политическите сили „Има такъв народ“, ДПС и „Демократична България“.

При тази констелация на събитията 3% преднина на ГЕРБ пред БСП е добре, защото дава самочувствие на ГЕРБ, а в същото време мотивира и опозицията, заяви още Стойчев по Нова Нюз.

Протестите не предложиха нищо, защото зад тях не застана обединител на антиправителствения уклон, който те приеха. Бяха събрани неконсистентни неща и нямаше как да стане амалгама между тях, посочи политическият анализатор.

Ако пет партии влязат в парламента, единствената работеща комбинация е БСП плюс „Демократична България“, с някаква подкрепа от „Има такъв народ“.

Възможно е и да бъде съставено правителство на малцинството. ГЕРБ може да състави правителство само с „Демократична България“, но ми се струва малко вероятно към този момент, отбеляза Стойчо Стойчев.

Да влезе в коалиция с ГЕРБ или БСП – би било много сериозен негативен удар за партията на Слави Трифонов. Те искат да влязат в парламента като опозиция на всички и да трупат дивиденти на базата на неучастието си. В този момент стратегията на „Има такъв народ“ е да не участва във властта, смята политологът.

По думите му, ако в парламента влязат и Обединените патриоти, може да бъде съставено правителство в коалиция между тях и ГЕРБ, с негласната подкрепа на „Има такъв народ“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ