Истината за смъртта на Д-р Атанас Скатов

Атанас Скатов

Атанас Скатов е поредният голям алпинист, който България загуби.

След неуспешна нощна атака по покоряването на втория по височина връх на планетата – К2 (8611 метра), и на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер, той изчезна, като стана ясно, че е паднал и полетял.

Причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави. Това са заявили пред БНР от непалската агенция-организатор на експедицията по повод информацията от по-рано, че Скатов е полетял заради скъсване на въже.

Предполага се, че Наско се е изпуснал и затова е паднал.

Пакистанският журналист Джамил Нагри в профила си в „Туитър“ също написа ужасната новина – „Участникът в зимна експедиция на К2 – г-н Атанас Георгиев Скатов от България, който падна при слизане от лагер 3, бе обявен за мъртъв“.

Скатов е бил придружаван в експедицията от годеницата си Шени Бензеш. След като тялото му беше открито, при транспортирането към град Скарду, до него в хеликоптера е била любимата му жена. Пловдивската адвокатка го очаквала в Базовия лагер.

Дни по-рано Наско и любимата му публикуваха снимки именно от Скарду, преди потеглянето нагоре в планината, наслаждавайки се на слънчевите лъчи.

Скатов трябваше да навърши 43 години след малко повече от месец – на 11 март. Той има 12-годишен син Васил от първата си съпруга. При покоряването на всеки връх Наско имаше традиция да разпъва и гордо да вее флаг с надпис „Обичам те, Васко!“. Наследникът му също е покорявал много върхове в България заедно с татко си.

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 г. Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на връх Лхотце.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ