Теменужка Петкова атакува Румен Радев: Некомпетентен е

Румен Радев

Всеки един от членовете на ГЕРБ може да номинира до трима представители за листите. Процесът приключва днес. Идеята е в листите да влязат знаещи, можещи хора. Има процедурни етапи, обясни пред Би Ти Ви енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя изрази учудването си от твърденията на Цветан Цветанов както за кадруването в ГЕРБ, така и за енергийните проекти, които са гласувани в Народното събрание. Неприятни и неистинни били коментарите му за зависимост на Борисов, Дончев и на самата нея от Русия. Построеното ще остане и то ще бъде ползвано от българските граждани за години напред, каза Петкова. Лъжа било според нея, че ако гласуваш за ГЕРБ, получаваш ДПС.

Петкова е категорична, че гражданите ще са тези, които ще решат кои ще управляват държавата. Създавала се психоза от различни политически сили, че изборите ще бъдат манипулирани. В този смисъл тя не знаела кога от БСП са искрени и защо с подобни твърдения и лъжи демотивират дори собствените си избиратели.

Договорът с „Уестингхаус“ е важен за енергийната диверсификация с оглед на европейските изисквания, обясни Петкова за лицензирането на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Добър същевременно е диалогът с руските партньори, ще има търгове за горивото, като ще спечели този с най-добрата оферта, обясни още Петкова. Нормално според нея е да има руска централа с американско гориво.

Технически възможно било реактор от Белене да отиде в Козлодуй. ЕК комисия била много стриктна по отношение на държавната помощ същевременно, затова предстоели разговори дали се се формира нова компания. Най-лошият вариант било да се продаде оборудването от Белене, защото България имала нужда от нова енергийна мощност. Парламентът щял да вземе окончателното решение. Най-добре било двата нови реактора да са на една площадка, така Козлодуй-8 бил напълно възможен проект.

Зелената сделка чука на вратата ни и ние трябва да сме готови. Радев говори за заровени 3 милиарда лева по Балкански поток, но проектът работи. Не знам в колко енергийни проекта е участвал Радев, но се минава през регулаторни рамки, съгласувани с ЕС, поясни Петкова, като поясни какви печалби се очакват от тръбата в перспектива.

Според Петкова няма основание за ревизиране на сделката за ТЕЦ „Варна“ с Ахмед Доган.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ