Най-накрая, разплитат убийството на Илия Павлов

Илия Павлов

Молдовският бос Гриша Болгар може да бъде разпитван за шефа на „Мултигруп“

Арест на молдовски бос може да разплете убийството на Илия Павлов през 2003 година. Въпреки че от фаталния ден до днес няма почти никакво раздвижване по случая, сега е вероятно да се получи такова, и то не само за смъртта на основателя на „Мултигруп“, но и за още покушения, за които се счита, че имат връзка с интереси от бившия СССР, пише „България днес“.

Преди няколко дни ИТАР-ТАСС предава кратко съобщение, като се позовава на свои източници в правоохранителните власти: „На московско летище е задържан московският криминален бос Григорий Карамалак, по прякор Болгар.“ Впоследствие почти не се появява допълнителна информация по случая, освен че акцията е на летище Домодедово.

Кратките съобщения поясняват само, че Гриша Болгар е издирван от далечната 1998 година от Интерпол по молба на молдовските власти. Задържането на боса, който е бивш борец, а в момента е и президент на Международния фонд за подпомагане на ветерани с увреждания (IFAVIS), е във връзка с изнудване и опит за убийство в периода 2016-2017 година. Името му е спрягано около различни покушения, но той винаги отрича всички твърдения.

Макар да е издирван на хартия от много години, Болгар се е появявал през тях на различни места и винаги е отхвърлял замесването на името му в мокри поръчки, макар според различни теории той да може да хвърли светлина върху доста убийства. След ареста на Домодедово съобщенията за заловения Болгар секват. Единствено кореспондент на ИТАР-ТАСС предава от Кишинев, че молдовските власти нямат още официално съобщение от Русия, че Болгар е открит и задържан. Освен това Виоре Ченту от молдовското бюро на Интерпол обяснява, че предаването на Болгар от Москва на Кишинев ще стане трудно, тъй като босът има и руско гражданство.

Ако все пак това се случи, при разпитите няма как да бъде подминато името на Илия Павлов и Степан Рибаков. В миналото Гриша Болгар, който има българска жилка, развива сериозен международен бизнес чрез корпорацията си „Бояна Групп“. Доставя молдовско вино за Русия, петролни продукти, има банка. От 1996 година има проблеми с властите в родината си. След тях срещу хората на Григорий Болгар са заведени двайсетина досъдебни производства, но никое не завършва с обвинителен акт. През 2004 година спецслужбите задържат Карамалак в Москва. Той трябва да бъде предаден на Молдова, но Болгар иска политическо убежище. Получава го, а след това и руско гражданство.

Година преди ареста на Болгар в Москва в София е убит най-богатият българин по онова време – Илия Павлов. Босът на империята „Ем Джи корпорация“, или „Мултигруп“, издъхва след изстрел на снайпер на 7 март 2003 г. пред сградата на „Мулти“ на бул. „Г.М. Димитров“. Убийството му и до днес е неразкрито, но около него многократно се споменава името на Карамалак. Ден след покушението срещу боса молдовецът с българско гражданство Степан Рибаков е разстрелян, докато пътува с мерцедеса си. Показният му разстрел навежда криминалисти на мисълта, че той е прекият убиец на боса на „Мултигруп“, а поръчителят му го премахва, за да не бъде заловен и да проговори.

Разследването и в двете покушения не дава видим резултат. Все пак се знае, че Рибаков е много близък с Григорий Карамалак. Очакванията са, че след залавянето му Гриша Болгар може да хвърли светлина върху убийството на Павлов. В миналото молдовецът дори е сочен за поръчител на боса на „Мултигруп“.

Ако проговори, Григорий Болгар, който е описван като „особен човек“ и „бизнесмен с неясно минало“, би могъл да разкрие детайли около бизнесите си за търговия със селскостопанска продукция, газ и петрол с Русия. Именно търкания с Москва относно търговията с газ е основна версия за преждевременната смърт на Илия Павлов.

Иначе Гриша Болгар, който е и бивш офицер на главното полицейско управление на Кишинев, е живял известно време у нас. Макар това да става ясно чак след ареста му след убийството на Павлов, престоят на молдовеца в България е години по-рано – в края на 90-те години. Преди предходното му задържане в Русия на 15 юни 1999 г. Болгар е арестуван на киевското летище с български паспорт на името на Григорий Киров. Местната прокуратура го освобождава. За услугата се твърди, че негови помагачи плащат половин милион долара. Когато живее у нас, Болгар търгува с вино, а има интереси и към хотели във Велико Търново, към които се насочва и „Мултигруп“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ