Завещанието на големият алпинист и човек Д-р Атанас Скатов

Д-р Атанас Скатов

На 5-ти февруари малко след 13:00 часа българско време в родните медии бе публикувана новината, че безжизненото тяло на Атанас Скатов е открито. От тогава насам за тази трагедия се изписа какво ли не. От мнения на специалисти, през обвинения към шерпите, до изказвания на роднини на алпиниста и неговия мениджър Мария Илиева.

Днес от нейни думи стана ясно, че условията осигурявани от организаторите са били крайно недостатъчни, за да гарантират сигурност на всички участници в зимното изкачване на връх К2. Тя спомена, че Скатов и колегите му са били принудени да правят въжета от дрехите си. Факт, който изглежда безумен, но в момент на отчаяние и борба за живот всичко е разрешено. Друг е въпроса, кой и как е разрешил да се достигне до там.

Въпрос, който трябва да бъде разнищен докрай, защото смъртта на Атанас Скатов не трябва да е напразна. Тя трябва да послужи за направата на такива промени, че подобни случаи да бъдат предотвратени.

Този материал обаче е за друго. Той е за завещанието, което Атанас ни остави. Завещание, което не е материално, а духовно и не е само за неговите роднини, а за всички нас. С постъпките и постиженията си Скатов доказа едно. Няма невъзможни неща. Намисляш си цел, работиш за нея и даваш всичко, което имаш и умееш, за да успееш. Девиз, който, ако спазваме, всички ще бъдем по-успешни и смирени.

Екипът на 7 дни България изказва най-искрени съболезнования на семейството и приятелите на Атанас Скатов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ