Мин. Костадин Ангелов: Решихме, отваряме ресторантите на тази дата

Ваксини, Модерна, Костадин Ангелов

Промяна в намеренията за отваряне на ресторантите няма. Това увери здравният министър проф. Костадин Ангелов на проверка как върви работата на мобилните екипи, които ваксинират хората по места. Днес той пристигна на посещение в с. Малево, Хасковско, заедно с министър-председателят Бойко Борисов.

Проф. Ангелов е доволен, че ваксинацията върви в темп. Той призна, че има логистични проблеми, но те се решават на момента.

„За момента промяна в намеренията за отваряне на ресторантите няма. Доволен съм, че ваксинацията върви с темпове, които ни харесват, въпреки някои организационни проблеми. Цяла вечер сме пренасочвали дози към София“, обясни още министърът. Премиерът допълни в тази връзка, че отварянето на ресторантите не означава „всеки да ходи там и по молове, ние никого не задължаваме“, отсече той. Министър-председателят заяви, че нацията ни е една от най-дисциплинираните по отношение на носенето на маски и спазването на дистанция, затова се позволят либерални и меки мерки.

Здравният министър и направи оптимистична прогноза – че е възможно в България да бъде постигнат колективен (стаден) имунитет до края на лято, в случай че темпът на желаещи да се ваксинират се запази.

Премиерът изрази готовност да бъдат изпратени самолети за ваксините, вместо камиони. „От сутринта проведох толкова разговори. Дори самолетът ни е готов. Кажат ли, че вместо с тир можем да докараме ваксини със самолет, веднага ще го изпратим. Целта е това темпо, което имаме в момента, да го запазим”.

„Мобилните екипи са планирани много отдавна. В самото начало обявихме, че имаме готовност да направим 47 мобилни екипа. Има места, където хората нямат достъп до личен лекар, постоянен достъп до болници и ще се опитаме да компенсираме тези нужди навсякъде в страната“, заяви Ангелов.

„Докато започне процесът да протича по най-гладкия начин, със сигурност ще има такъв тип логистични затруднения. Но това се случва навсякъде по света. Опашки има в много развити държави. Успяхме да убедим хората, че гласът на науката е по-силен от гласа на всички онези псевдоавторитети, които разпространяваха лъжи“, заяви министър Ангелов.

Ще бъдат разкрити денонощни кабинети за ваксинация. Кметовете ще получат контакт и с човек, който ще координира работата на мобилните екипи по места, съобщи още здравният министър. Той е категоричен, че хаос около организацията с ваксинацията няма.

Премиерът поясни, че организацията е перфектна. По думите му българите за 10 години изживели 3 кризи. „И трите ги управлявах по възможно най-добрият начин“, увери той. Напомни , че след финансовата криза с Гърция България изляза с ръст на БВП. След това дошла мигрантската, с която също се справили.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ