Нова кошмарна новина от Европа за БГ-душманите на Бойко Борисов

Бойко Борисов

Международната рейтингова агенция „Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Българската банка за развитие и повиши перспективата му от стабилна на положителна, съобщи агенцията.

Промяната на перспективата на рейтинга на ББР следва аналогичната промяна на перспективата на кредитния рейтинг на България, която беше повишена на положителна на 19 февруари, се казва в съобщението.

Като аргумент за това се изтъква високата вероятност за подкрепа на банката от българската държава главно поради почти пълната държавна собственост върху банката и финансирането, осигурявано или гарантирано от държавата.

Само преди няколко дни авторитетната агенция повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута.

Положителната перспектива отразява намалението на макроикономическите рискове, които произлизат от пандемията с COVID-19, подкрепена от по-устойчива икономика и стабилна рамка на политиката, както и продължаващ постепенен процес към приемане на еврото.

Според рейтинговата агенция краткосрочните негативни рискове, произлизащи от пандемията и несигурният резултат от изборите, до голяма степен се компенсират от перспективите за значително финансиране на инвестициите от ЕС и ангажираността за макроикономическа и фискална стабилност, подкрепена от дългосрочното функциониране на режим на паричен съвет и участието на България в Механизма на обменните валутни курсове II (ERM II), написа в своя доклад „Фич“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ