Стресна ли се ГЕРБ от гражданската листа на ВМРО?

Бойко Борисов, кметове

ГЕРБ видимо се сепна от тактическия удар на ВМРО да привлече в своя екип доказани експерти и особено млади икономисти с новаторски идеи за стабилизирането на икономиката в кризата. Партията на Каракачанов подсили икономическата си експертиза с анализатора от кръга на Института за дясна политика – Кузман Илиев, който изгря изненадващо в гражданската листа на войводите. Той беше анализатор в института на Георги Харизанов, на когото му се наложи публично да отправи комплимент към ВМРО за избора.

“Всички могат само да завиждат на ВМРО за това, че Кузман Илиев е там. ВМРО са го поканили, приел е. Пожелавам му успех в лично качество”, не скри Харизанов в интервю по БНР. Самият Харизанов минава за твърде приближен до управляващата партия, а от коментара му пролича нескрито съжаление, че ГЕРБ са пропуснали да привлекат в редиците си младия икономист, който неведнъж участва в организирани от тях експертни дискусии.

“Право на всички е да предложат микс от професионални политици – там, където ги има, от граждански кандидатури и разпознаваеми личности, които са известни в друго поприще”, призна с неудоволствие самият Харизанов.

А такива разпознаваеми личности при ВМРО ги има в изобилие за този вот. Традиционно – с поглед към националната сигурност – справка Боян Чуков и ген. Кирил Радев, но вече и оборудвана с икономически остриета. Кузман Илиев бе забелязан от ВМРО именно с икономическите си анализи, които публикуваше по повод кризата и необходимите мерки за спасяване на икономиката в развихрилата се пандемия.

С включването си в гражданската листа докторантът от Свищовската академия подсили икономическия екип на ВМРО, а голяма част от идеите му влязоха в икономическата част от предизборната платформа на партията, като предложението за отпадането на данък “дивидент”, който представлява двойно наказание за предприемачи и инвеститори. Намаляването с 5% на данъка за едноличните търговци, отпадането на неработещия данък “уикенд” и запазването на плоския данък, са само част от предложенията на ВМРО в икономическата им програма с ясен акцент върху крайната цел – да се съхрани важният гръбнак на една икономика, който е средната класа.

На тази писта ГЕРБ изненадващо се оказаха застрашени, свикнали досега войводите да доминират единствено и само на полето на сигурността и външната политика, особено по Македонския въпрос.

Рязкото привличане и на финансови експерти от страна на ВМРО разширява икономическата експертиза на партията и допълва традиционния й образ отвъд онова, с което по навик я възприема и българският избирател. Така формацията се превръща в абсолютно равностоен конкурент на ГЕРБ на полето, на което доскоро мандатоносителят се чувстваше доминант.

Това ще рече, че ВМРО абсолютно реалистично се готви успешно да придърпа гласове от ГЕРБ – веднъж от периферията, втори път от традиционния му избирател, който твърдо има нужда от икономическа предвидимост за бизнеса си, но не поставя на заден план патриотизма и идеята за сигурност, силна държава и силни институции. И тук е скритият резерв на ВМРО, която, по всичко личи, и този път ще изненада всички с резултата си на 4 април.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ