Жените в “Демократична България”- само за пълнеж

демократична-българия-дб

“Демократична България” обяви водачите на предизборните си листи на 1-и март 2021г., а бърза справка показва, че жените очевидно не са на почит в редиците на коалицията. От тридесет и един многомандантни избирателни района в едва шест водачите са жени.

Човек би си казал, че това все пак не е малък брой, но всъщност не е така. Не само, че броят им не е достатъчен на фона на претенциите на ДБ, но по-голямата част от тях са поставени за водачи в райони, от които едва ли ще бъдат избрани, което пък значи, че реално участват за чест и слава в кампанията.

Илина Мутафчиева, водач в Търговище, Вилдан Байрямова, водач в Кърджали и Катя Панева, водач в Хасково, са начело на листите в райони, доминирани от ДПС, където Демократична България няма никакви шансове да излъчи народни представители, което е показателно, че за трите дами надпреварата е прилючила далеч преди да е започнала.

Зорница Стратиева е водач на листата на ДБ в Перник, където няма шанс да постигне успех, а същото важи и за Владислава Лакова, която оглавява врачанската листа. Единственият шанс, при това минимален, е за Албена Симеонова, която води листата в Добрич, но и за нея няма гаранции, че ще успее да стане народен представител.

Всичко това е индикация, че жените в листите на Демократична България са само за пълнеж. Това е в разрез с популистките претенции на ДБ, че са модерна формация, която защитава равенството между половете. Фактите говорят друго – нежният пол не е почит сред политическите лидери на коалицията, които поставиха себе си начело в по-лесни за работа избирателни райони, а дамите са включени за водачи, колкото да се отбие номерът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ