Експерт в национален ефир: Смъртността може да скочи до 4 пъти

Петър Велков

Смъртността нараства много по-бързо отколкото през ноември и това е притеснително, каза пред Нова тв експертът Петър Велков. Ако не се вземат мерки, броят на хоспитализациите може да стигне 6000. Смъртността през следващата седмица може да скочи средно до 4 пъти, т.е. ще минем рекорда от 200 починали на ден. Въпросът е колко ще бъдат регистрирани. Притеснително е, че смъртните случаи спрямо откритите е нараснал с над 6 процента, каза Велков. През април ще стигнем 16 000 смъртни случи. Според него британският щам е причина хората по-бързо да стигат до интензивните отделения.

Всички икономически анализатори сочат, че пораженията ще са по-големи, ако не вземем мерки. 26 процента от починалите са в трудоспособна възраст, голям е и броят на хората с трайни последствия от COVID-19, икономиката се прави от здрави хора, каза Велков.

Локалният подход може да помогне, но само ако се прилага, а сега щабовете по места стоят и нищо не правят. Трябва да се вземат мерките от ноември, когато беше приет мекият локдаун, каза той. Неминуемо ще се стигне до затваряне на държавата, въпросът е да го направим сега, когато щетите ще са по-малко.

Това, че ресторантите сега не са причина за увеличението, не значи, че няма да станат. До 14 дни ще видим резултатите от отварянето на заведенията, каза Велков.

Абсолютно е необходимо затварянето на училищата, според експерта.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ