70 000 са заявили ваксини през е-портала, слагат ги от днес

Ваксинация, Модерна, София, Коронавирус

Първите имунизации, заявени през е-портала на Националната здравноинформационна система, стартират днес. Заявилите желание за по-малко от седмица са общо 70 хиляди. От днес до неделя в графика за инжекция са 20 000.

Над половината – 56,5%, от регистриралите се са над 50 г. Засега продължава ваксинирането

само с ваксини на “АстраЗенека”

Това обяви зам. здравният министър Жени Начева в сряда. От изнесените от нея данни стана ясно, че най-много – 15 000 от записалите си час, са хората между 60 и 69 г., следвани от тези между 50 и 59 г. – 12 000. Групата на 70-79-годишните пък са 10 000. Разпределението по области показва, че около 30% от записаните са в София, следвани от пловдивчани – 10 000. Около 7000 искат бързо ваксина във Варна, Бургас и София-област, а в Плевен и Стара Загора – към 3000.

Най-малко са се записали във Видин, Смолян, Сливен, Монтана и Разград – 700 човека.

Най-голям е потокът от желаещи към ВМА, там са се заявили 8000 души. В “Света Анна” и “Александровска” са по близо 3000, а в “Пирогов” заедно с медицинския център към болницата ще се ваксинират общо 4000.

Създадена е организация, в случай че се освободят часове или места, защото записан пропуска, да се включат хора от фазите или такива извън портала, за да няма неусвоени дози. Така ще се действа и при остатък от дози във флакона. За целта се държи оперативна връзка с директорите на РЗИ, обясни Начева.

Ако пред пунктовете се наредят

твърде много хора без час, има

организация да дойдат екипи

от РЗИ на място и да поставят ваксини, за да се избегне струпването. Организацията обхваща 335 имунизационни пункта, каза тя. По-рано в заповедта на здравния министър те бяха 352.

На специална среща вчера директорите на всички РЗИ-та уговориха с ръководителите на съответните пунктове подробности около старта на имунизациите – график, доставки на нужния брой дози и пр. “Като всяко ново начало може да има проблеми, включително организационни, затова молим всички за разбиране, толерантност и комуникация, така че ако утре (днес – б.а.) възникнат въпроси или неясноти, да ги решаваме своевременно. Готови сме да окажем пълно съдействие”, призова Начева.

Зам.-министърката увери, че няма фаворизиране на определени болници или пунктове при доставката на ваксини, тя зависи от броя записали се в тях. На този етап все още се пазят бройки за втора доза от ваксините с информационна РНК, което е и причината те да не достигат до голяма част от пунктовете. Заради специфичното им съхранение пък засега не се предвижда личните лекари да получат от тях.

Датите до края на март са свършили, показва справка в портала. Почти равно е съотношението на посочилите двата типа ваксини и на хората, които не са заявили предпочитание, но все пак лек превес имат желаещите РНК ваксина.

От днес отново ще ваксинираме по 15 – 20 хил. желаещи на ден и така и с още един месец търпение най-уязвимите групи ще бъдат имунизирани, коментира премиерът Бойко Борисов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ