Братя Галеви избягали от България с над 15 млн. евро – конфискуваната им резиденция е непродаваема

Братя Галеви

Резиденцията в Ресилово на укриващите се от родното правосъдие дупнишки мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов, която преди дни бе конфискувана в полза на държавата с решение на Окръжния съд в Кюстендил, едва ли някога ще бъде продадена от НАП.

В началото на седмицата съдът в Кюстендил разпореди, че резиденцията на Галеви, както и още няколко имота и луксозни лимузини на бившите барети, следва да преминат във владение на държавата. Според делото, воденото от КПКОНПИ срещу братята, те са придобили престъпно имущество за над 4.2 милиона лева.

Самата резиденция в Ресилово, от която Пламен Галев и Ангел Христов дълги години ръководеха престъпната си империя, е оценена на 2.5 млн. лв, макар според експерти да струва поне двойно повече. В „бункера са налети хиляди кубични метри бетон, а вишки за въоръжени охранители респектираха простосмъртните. Днес резиденцията е необитаема, а в Дупница твърдят, че още преди 2-3 години хората на братя Галеви са изнесли цялото обзавеждане от резиденцията.

Конфискацията на огромното имение в полза на държавата все още не е факт, признават юристи. Адвокатите на Пламен Галев и Ангел Христов обжалват пред Софийския апелативен съд решението за съда в Кюстендил. Дори и при негативен развой на делото обаче, малцина вярват, че държавата ще спечели пари от имението.

„След като имотът бъде конфискуван, той трябва да бъде входиран в Агенцията по вписванията като собственост на КП КОНПИ и след това да бъде обявен за продан от Националната агенция по приходите. Малко вероятно е някой частник да купи резиденцията в Ресилово – страхът от Галеви в Дупница и региона е огромен и никой няма да посмее да дразни братята, настанявайки се в имота им“, коментират процедурата юристи, цитирани от столичен седмичник.

Според тях е напълно възможно в бъдеще имотът да бъде купен пак от братя Галеви, но чрез подставени техни лица.

„При положение, че няма кандидати за резиденцията им, цената на имота се сваля от НАП с 10% при всеки следващ търг. На четвъртия или петия търг някой може да се сдобие с бункера на Галеви срещу около 1 млн. лв.“, пророкуват в Дупница. При положение, че все пак никой не поиска резиденцията, тя следва да бъде предоставена на общината в Дупница, или на някое министерство, за да бъде ползвана за социални нужди.

На конфискация подлежат и няколко лимузини на братя Галеви, сред които е и уникалния брониран „Мерцедес Пулман“, в какъвто навремето се возеше и президентът на Русия Владимир Путин.

Преди 8 години Пламен Галев и Ангел Христов, осъдени съответно на 6 и 7 години затвор, офейкаха дни преди да бъдат въдворени в затвора. Галеви са съумели да изтеглят в брой милиони левове от сметките на 3 офшорни компании под техен контрол – регистрираните на Сейшелските и Вирджинските острови дружества „Ем Пи Ви Трейдинг“, „Пи Ем Джи Норд Адамс“ и „Макса Лимитид“, с които са офейкали към ЮАР или пък към Дубай. Според представител на прокуратурата, в първите месеци на 2012 г. бившите командоси са изтеглили общо над 28 милиона лева от сметките на дружества под техен контрол.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ