Проф. Ангелов с важна новина: С тест доказахме, че ваксинираните могат да пренасят и да заразяват с коронавирус – трябва да носят маски

Министър Костадин Ангелов

„Разбираме напрежението на хората в страната. Ще задържим този процес на задържане на ваксинацията с „Астра Зенека, докато не сме напълно сигурни, че случаят няма връзка с ваксината“, колкото и да е трудно и да няма достатъчно количество ваксини. Всички ще бъдат информирани. Паралелно ще започнем ваксинацията с другите ваксини, като не сме спирали и правим такива и към момента.“ Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов в Гоце Делчев по повод спряната имунизация с „Астра Зенека“.

За ситуацията в града той обяви, че е притеснителна, но ще изпратят всички необходими средства, за да подсилят лекарите. „Няма недостиг на медикаменти и консумативи. При увеличаване на натиска върху болниците, имаме план как да бъде преместено хирургичното отделение на друг етаж, за да се освободят 16 легла. Между 6 и 8 пациенти с ковид постъпват тук на ден. Прави впечатление, че медицинският персонал, който не е пожелал ваксинация, вече до голяма степен е запазен, като има и лежащо болни. Затова ваксината е единствената възможна защита“, каза проф. Ангелов по повод ситуацията в Гоце Делчев.

„ЕК не е дала предписания за спиране на ваксинацията. В България това, което е случи е заради ситуацията в Пловдив и когато бъде изяснено напълно дали има почва в тази превантивна мярка, ще задържим процеса.

В момента ваксинираме тези, на които пазим вторите дози. Нямаме притеснения. По-важна е сигурността на хората. Нека хората, които са ваксинирани с тази партида, да са спокойни. Аз имам и мои близки, които са имунизирани с тази ваксина на „АстраЗенека“. Това е векторна ваксина, която е позната. Такива са ваксините за сезонен грип и са направени милиони такива в света“, поясни проф. Ангелов.

Ако до сряда излязат резултатите, ще бъде възстановен ваксинационният процес, уточни здравният министър.

„Когато докажем това, което се вижда на пръв поглед, че няма причинно-следствена връзка, ще освободим ваксините и ще продължим процеса. Нека са спокойни хората“, призова още той и каза, че в момента в РЗИ и склада на „БулБИО“ се съхраняват пристигналите дози.

По повод привилегиите за ваксинираните хора, той каза, че такива не може да има. Те трябва да продължат да носят маски и да пазят близките си, тъй като доказано могат да са преносители на коронавирус.

„Имахме такъв случай в старчески дом в Силистра, където имахме ваксинирани пациенти. Направихме проучване и тестове и с писиар тест доказахме, че ваксинирани пациенти са положителни, което означава, че те могат да пренасят заразата. Затова трябва да носят маски и да носят маски“, поясни проф. Ангелов.

По повод карантината за пътуващи от Африка той обяви, че това е с цел превенция заради здравните информации, че щамовете от Африка преодоляват ваксините и са по-заразни. За момента няма конкретни данни за наличието им у нас, но мярката е с цел превенция.

За исканата от метежници и партийци негова оставка проф. Костадин Ангелов обяви, че той е прекратил предизборната си кампания и няма да прави политически изказвания. Той пожела на всички политици да са здрави.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ