Разсекретиха строго пазен документ: капризите на Горбачова влудявали КГБ

Раиса Горбачова

Справочник с имената съобщава, че арабското име „Раиса“ означава „главен“. Доказва го тандемът на Горбачови.

Не е тайна, че Раиса Максимовна Горбачова, съпругата на първия и единствен президент на СССР, е, ако не главна в семейството, то поне има равни права със съпруга си.

А.А. Коробейников, автор на книгата „Горбачов: Другото лице“, твърди, че Михаил Сергеевич прибягва до съветите на Раиса Максимовна от дните на своята комсомолска дейност. Според Коробейников още тогава, бъдещата първа дама, преценява какви хора да влизат в обкръжението на съпруга й. А тази оценка често е решаваща, тъй като Михаил Сергеевич поставя мнението на жена си на преден план.

Мнозина се дразнят. Тези, които не могат да скрият раздразнението си, веднага са отстранени лично от Раиса Максимовна. Не без основание Александър Костин в публикацията си „Конспирацията на Горбачов и Елцин“. Кой стоеше зад господарите на Кремъл?“ пише, че „Раиса дълги години управлява не само домакинството, но и цялата перестройката“.

Тя, както отбелязва С.Ф. Ганичева, авторка на книгата „Кремълска кухня“, е много труден човек. Дразни я всяка дреболия и затова не е изненадващо, че слугите и готвачите на двойката Горбачови се сменят твърде често, уточнява „Труд“.

Сама избира персонала
Поради лошия характер на Раиса Горбачова, служителите в семейството на президента са внимателно подбирани. Уилям Таубман в книгата си „Горбачов“. Неговият живот и време” пише, че охраната и слугите на Горбачови са хора на служба в КГБ. Не е изненадващо, че въпреки броя на предимствата и привилегиите, които съпрузите получават след преместването си в Москва (жилища, клиника, болници, санаториуми, специална столова в Кремъл, магазини, кола с личен шофьор), Михаил Сергеевич признава искрено, че чувства през цялото време душевен дискомфорт от факта, че той и съпругата му са „под похлупак“.

Междувременно офицерите от КГБ, знаейки за трудния нрав на Раиса Максимовна, подхождат сериозно към това кой точно трябва да бъде изпратен да работи за президента като „слуга“. Ръководителят на Главния отдел на Централния комитет на КПСС, помощник на Михаил Сергеевич, Валери Болдин, в книгата си „Срутването на пиедестала“ споменава, че за слуги са избирани трудолюбиви и мълчаливи жени.

Освен това камериерките не трябва да засенчват Раиса Горбачова с красотата си и в никакъв случай да не са по-млади от нея. Михаил Ирошников, автор на публикацията „Русия през 20-ти век“, категорично заявява, че „не най-красивите и млади момичета“ са взети за слуги. И Болдин, и Ирошников твърдят, че първата дама участва пряко в подбора на персонал.

Основни критерии
Раиса Горбачова се намесва буквално във всички икономически дела, въпреки факта, че „слугите“ имат за цел да я освободят от подобни грижи. С енергичното си участие във всички сфери на живота, Раиса Максимовна изумява и дразни всички наоколо. Шефът на личната охрана на президента Владимир Медведев признава, че пътуванията с Горбачова са особено непоносими. Медведев и колегите му са искрено щастливи, когато Михаил Сергеевич отива на почивка без жена си. Впрочем при избора на охрана в КГБ те също се ръководят от мнението на Раиса Максимовна. Както Александър Коржаков пише в своите мемоари „Вътрешният кръг на„ цар Борис “, основният критерий за Горбачова отново е външността.

Но дори и охранителят да е достатъчно привлекателен, тестовете не завършват до тук. Същият Коржаков, чиито мемоари са поместени в книгата на Дмитрий Гордън „Березовски и Коржаков. Кремълски тайни“, разказва как един ден Раиса Максимовна, разхождайки се в кръг със съпруга си, както обикновено близо до дачата, изведнъж се обръща към пазачите и пита:“ Колко обиколки направихме?“. Така тя решава да тества наблюдението на бодигардовете. Разбира се, първия път всички са изненадани, но по-късно те започват да забиват клечки в снега, след всеки следващият кръг. Благодарение на този трик, пазачите, без да се разсейват от преките си задължения, точно определят броя на преминатите обиколки.

„Чайка“ в самолет
Първата дама направо влудявала личният си бодигард Юрий Плеханов. Капризите на Раиса стават причина той да се присъедини към участниците в ГКЧП (Государственный комитет по чрезвычайному положению в СССР). Съпругата на държавния глава е придирчива и при избора на личен транспорт. По време на чуждестранните си пътувания тя почти винаги е придружавана първо от „Чайка“, а след това и от „ЗИЛ“ в правителствената версия. Мнозина смятат за прищявка изискването на Горбачова да превозва съветска кола със самолет при пътувания в чужбина. В тази кола – разбира се, с личен шофьор – тя се движи в чужбина и признава, че го прави от патриотизъм, рекламирайки родната автомобилна индустрия.

Готвачът й също има неприятно мнение за Горбачова. При избора на ястия съпругата на генералния секретар е взискателна, често променя желанията си и довежда нещата до скандал. Тя може да прекара час или повече, за да съгласува менюто с готвача, изтощавайки нервите му до краен предел.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ