Доц. Кунчев: Четирима прибрали се от Занзибар са положителни за коронавирус

Доц. Ангел Кунчев

Четирима души от предпоследния полет от Занзибар са дали положителни проби за коронавирус. Те са били установени с бързи антигенни тестове. Предстои да им се направи PCR и при съмнение – изследване да се види с кой щам са заразени. Притесненията са да не е с нигерийския, който е особено заразен. Това разкри главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Заради популярната дестинация в Африка българските власти решиха да наложат карантина на туристите, които се прибират у нас. Причината е, че там върлуват щамове, които са по-вирулентни и протичат по-тежко. Доц. Кунчев даде пример с Белгия и Испания, където южноафриканският и нигерийският щам са внесени от Танзания.

Здравният инспектор бе запитан защо българите, пътували до Занрибар, се тестват отново за коронавирус на 10-я ден вместо на 3-ия или 4-ия.

„Идеята е да имаме 100-процента сигурност, че тези хора не са носители на вируса. Това може да стане 3-4 ден, но може и да не стане. Ние искаме след падане на карантината да имаме един отрицателен резултат“, аргументира решението доц. Кунчев.

В студиото на бТВ доц. Кунчев потвърди, че има забавяне на доставките на ваксините. Той обаче смята, че принципът за пропорционално разпределение на ваксините е правилно.

Доц. Ангел Кунчев каза, че спирането на ваксинацията не е политически въпрос, а експертен. По думите му до 10-ия ден трябва да имаме уверението за безопасността на АстраЗенека. Именно с тази ваксина е била ваксинирана и жената от Стамболийски, която почина часове след първата игла.

„Ваксинацията е това, което ще ни спаси. Ще имаме едно спокойно лято“, изрази надеждата си доц. Кунчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ