Прокуратурата с горещи подробности за зверската катастрофа между автобус и камион, отнела 3 живота. Студентка се превърна в герой – разказ от първо лице

катастрофа

Експертизи ще изясняват причините за зверската катастрофа между автобус и камион на главния път София-Варна край лясковското село Козаревец. Сигнал за тежкия инцидент е подаден около 23,35 часа в неделя.

При инцидента за починали трима души, а четирима са ранени. В злополучната нощ автобусът, движещ се от Добрич в посока Велико Търново, се е забил челно в камион. Шофьорът на тира, водачът на автобуса и пътувалият зад него пътник са загинали на място.

Пострадали са и четирима от пътуващите общо шест души в автобуса. Те са откарани в областната болница във Велико Търново, след като им е оказана медицинска помощ са освободени за домашно лечение.

В истински герой се превърна 20-годишната студентка Билгюл Харунова от филиала във Велико Търново на Варненския медицински университет, която е успяла с помощта на аварийния чук са счупи едно от стъклото на автобуса. Бъдещата медицинска сестра е спасила две момичета. Тя трябвало да седи на мястото зад шофьора, но то било заето, като се качила в автобуса и това е спасило живота ѝ.

„Слушах си музика и не разбрах точно какво се случи. Изведнъж седалката ми се преобърна и влязох под другата седалка. Въпреки шока, инстинктивно грабнах чукчето и започнах да удрям с все сила стъклото, което се натроши. Знам как се чупи, защото баща ми беше автобусен шофьор 10 години. Ако съм помогнала с нещо, радвам се“, сподели Белгюн Харунова, цитирана от Труд. Тя самата е леко ранена.

„Забелязах, че нещо се случва на пътя и спрях. След минути пристигнаха две патрулки и четири линейки. Жестока гледка беше”, сподели Красимир Кралев, шофьор на тир.

Движението в участъка часове наред бе блокирано.

„Тежка е ситуацията. Грозна гледка. Прав участък, мокър е асфалтът, няма заледяване. Опесъчен е. Вече експертизите ще кажат каква е причината за катастрофата”, заяви лаконично Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – Велико Търново.

През деня на мястото на катастрофата се извърши повторен оглед. Причините за инцидента се изясняват.

„По случая е образувано досъдебно производство по чл.343, ал.3 за причиняване на смърт на повече от едно лице. Предвижда се наказателна отговорност от 3 до 15 години затвор. Труповете са откарани за съдебно-медицински експертизи, за да се изясни дали има алкохол в кръвта на водачите. Тъй като двете превозни средства са силно деформирани от удара, се наложи да бъдат репатрирани. Предстои да бъдат направени авто-технически експертизи“, обясни наблюдаващият прокурор Йордан Кожухаров от Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Анализите тепърва ще установяват дали автобусът и камионът са били технически изправни. Според разследващите все още не е ясно какви са причините за сблъсъка. При огледите е установено, че едното от возилата е навлязло в лентата за насрещно движение.

„Преди да са се произнесли вещите лица, би било прибързано да се дават заключения. Обвинения може да бъдат повдигнат, но едва след като се изяснят причините за катастрофата. Кръгът на лицата, които могат да бъдат привлечени, е голям, но ще зависи от това какви нарушения ще бъдат установени“, поясни прокурор Кожухаров.

Той допълни, че няма свидетели на произшествието, които да са дали показания. Няма констатирани неизправности на въпросния участък от пътя. Условията за движение обаче са били тежки при обилен валеж и мокра настилка.

„Разпитани са всички пътници. Осъществен е контакт на фирмите-превозвачи и са изискани всички документи. Тепърва ще се изяснява дали камионът и автобусът са минали технически прегледи, дали имат необходимите винетки, застраховки“, подчерта прокурор Йордан Кожухаров.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ