В следващите 3 месеца България ще получи 3,2 млн. дози от РНК ваксините

Ваксини, Доставка

България ще получи над 1.2 млн. допълнителни ваксини на „Пфайзер“. Това стана благодарение на 2 седмици много тежки преговори между държавите членки. В резултат на неотстъпчивостта на премиера беше защитен националния интерес.

Това означава, че в следващите 3 месеца ще получим 3,2 млн. дози само от РНК ваксините. Те са част от 10 млн., за които ЕК сключи договор за ускорена доставка. Останалата част ще бъде доставена в четвъртото тримесечие. Това каза на брифинг шефът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов. С него на брифинга е и шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините спрямо векторните ваксини. 1 300 000 ваксини са част от 10 милиона, за които ЕК успя да сключи споразумение с Пфайзер/Бионтех за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде доставена в четвъртото тримесечие, посочи Кирилов.

За да се получи това съгласие от всички държави, трябваше да бъдат проведени преговори както на експертно ниво, така и на политическо – на ниво лидери, обясни Богдан Кирилов. По думите му, очакваните количествата РНК ваксини в следващите 3 месеца трябва да позволят да се стигне до 50 процента ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от ЕК.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ