До всички пенсионери: тези отговори са за Вас!

Пари

Близо 390 хил. пенсионери ще получат еднократно помощ от 120 лв. за храна, като те ще се изплащат от 19 до 26 април. Това ще са хората, чиито пенсии или сборът им заедно с добавките и компенсациите към тях са от 300,01 до 369 лв.

Новата подкрепа предизвика много читателски въпроси, на които колегите от „24 часа“ дадоха отговори, след, като са потърсили коментар Министерството на труда и социалната политика. Това е добра новина за пенсионерите, защото това лутане и чудене ще спре.

– Кой има право на тази еднократна помощ и в нея ще бъде ли включена вдовишката добавка?

– Със Закона за държавния бюджет е определено, че през 2021 г. гражданите в България, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително, ще получат еднократно годишна финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв. Помощта ще се изплаща чрез бюджета на Министерството на труда и социалната политика от териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане, обясни държавният експерт в Министерството на труда и социалната политика Людмил Димитров.

– Бонусът от 50 лв. лв. ще се отчита ли в границата за получаване на помощта за храна?

– Не. Тази помощ от 50 лв. не се отчита при определянето на границата.

– Как ще се изплащат пенсиите и трябва ли да се подаде някакво заявление?

– Сумите ще се изплащат директно по банков път на правоимащите или ще си ги получат в пощата, както нормалната пенсия. Не е необходимо да се подават допълнителни заявления, тъй като информацията кой ще вземе допълнителните средства вече е подадена от Националния осигурителен институт. Механизмът бе направен така, че да не се налага хората да получават пенсиите си на едно място, а помощта на друго.

– Защо бе избрана точно тази група пенсионери?

– Тази мярка бе по инициатива на държавата и тази мярка се финансира от държавния бюджет, който бе одобрен от Народното събрание. Искам да уточня това, защото на много места се прокрадват съобщения, че това са средства от Европейския съюз. ЕС, като изключим специфичната програма „Храни“, не дава пари кеш, а социални помощи за проекти и дейности. Най-голямто недоволство е защо се диференцираха групи и защо точно групата от 300,01 до линията на бедност – 369 лв. Важно е да се разбере, че за хората до този праг бе направена една много важна и съществена стъпка от правителството – гарантира им се увеличение на минималната пенсия на 300 лв. По този начин се постигна едно, макари минимално увеличение съобразено с финансовите възможности на държавата и техните постоянни доходи. Групата на пенсионерите с пенсии до 300 лв. е основният контингент на програмите за социално подпомагане. Болшинството от тях са с доход, който се включва в границата, за да получат месечни помощи, целеви помощи за отопление и други видове подкрепа. Те имат право и на европейските програми за „Храни“ и обществени трапезарии. Не казваме, че сме решили техните проблеми, но в никакъв случай, това не е група, която е подценена. Те получават и допълнителните 50 лв., както всички. Опитахме се да осигурим една по-широка подкрепа и някакъв баланс. При всяка възможност ще бъде търсени всякакви методи и форми за подкрепа съобразно бюджетните възможности, обясни още Людмил Димитров.

– Какво да направя, ако съм променил адреса си и не получа парите в пощенския си клон.

– Ако гражданин не получи дължимите средства в пощенската станция, от която обикновено взима пенсията си, трябва да се обърне към социалната дирекция по последния настоящ адрес за уточняване на актуалния му адрес. След това ще бъде включен в списъците. Правото на помощта е гарантирано и никой, който фигурира в списъците няма да отпадне.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ